fbpx
Foto: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL

DŽAFEROVIĆ OPTUŽIO MILANOVIĆA ZA ‘MINIMIZIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI’: ‘Sramotno i nedopustivo komentiranje, ispod razine ozbiljnog državničkog ponašanja’

Autor: Dnevno

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u petak je istupe hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića , u kojima komentira stanje u susjednoj državi “ispod razine ozbiljnog državničkog ponašanja”.

“Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijelu regiju. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s BiH u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutarnjih odnosa u BiH”, stoji u izjavi Džaferovićeva ureda u Sarajevu.

Osim toga, istaknuo je kako odlazak u Vukovar na obljetnicu pada grada, nije bio potaknut njegovom potrebom da se “druži s Milanovićem”, već duboko poštovanje žrtava koje je Hrvatska podnijela tijekom velikosrpske agresije.

‘Sramotno i nedopustivo komentiranje genocida u Srebrenici’

Dodao je i kako su njegovi postupci sukladni onome što je u svojim presudama ustanovio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te očekuje da se tako ponašaju i drugi državnici u regiji pa i Milanović, aludirajući na izjave hrvatskog predsjednika koji je u četvrtak rekao kako postoje “različite vrste genocida” pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih koji su počinjeni tijekom holokausta.

Hrvatski je predsjednik te ocjene iznio komentirajući činjenicu da su zastupnici HDZ BiH u Domu naroda parlamenta susjedne države podržali prijedlog srpskih zastupnika da se poništi zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina koji je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Džaferović smatra da su Milanovićeve izjave “sramotno i nedopustivo komentiranje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin”.

Podsjetio Milanovića na ono što je rekao 2020.

“Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prijezir europske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani nijekanja genocida i ratnih zločina”,, stoji u Džaferovićevoj izjavi u kojoj je on podsjetio hrvatskog predsjednika na ono što je kazao u povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici ističući kako ga to obvezuje i kao čovjeka i kao državnika.

Naime, Milanović je 2020. u Srebrenici rekao da je genocid u tom bosanskohercegovačkom mjestu, “sustavno, namjerno i brutalno ubijanje više od osam tisuća ljudi … još uvijek bolna rana i ispit naše ljudskosti”.
“Osim iskrene sućuti koju danas upućujem, i to ne po prvi puta, obiteljima srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio”, rekao je Milanović 2020.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.