Foto: Paun Paunovic / CROPIX/Ilustracija

DVIJE SRPKINJE PITALE JESU LI SIGURNE U SPLITU! Pljušte odgovori: ‘Niste bezbedne jedino od ljubavi’

Autor: Dnevno.hr

Bliži se još jedna turistička sezona, a kako je najavio i premijer Andrej Plenković, ponovno se očekuju odlični rezultati i velika posjećenost gostiju, kako domaćih, tako i onih iz inozemstva.

Očekuje se da će našu obalu posjetiti i gosti iz regije, a zanimljivo je da je prošle godine turista iz Srbije kod nas bilo 60 posto više nego 2021. u istom razdoblju te čak 20 posto više nego rekordne 2019.

Konkretnije, od početka 2022. 127.000 srpskih turista izabralo je Hrvatsku za odmor pa je za očekivati da će se slični trendovi nastaviti i ove ljetne sezone.

Srbe ne obeshrabruju politička prepucavanja

Čini se da turiste iz Srbije ne obeshrabruje lagano komešanje oko obljetnice obilježavanja Oluje, kao ni izjave pojedinih političara da ne shvaćaju Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri ili na otocima, kao što je to lani rekao novosadski gradonačelnik Miloš Vučević. 

Incidenta tu i tamo ima, dvije djevojke pitale hoće li u Splitu biti sigurne

Ipak, tu i tamo dogodi se sramotan čin vandalstva, no više kao izolirani slučaj, poput onog iz Knina, kada je obitelji koja se vratila iz Australije na autu beogradskih registracija osvanuo natpis ‘Za dom’. Iako je takvih ispada sve manje i brojni Srbi čak dolaze u Hrvatsku kako bi odradili sezonu, dvije djevojke iz Srbije na Redditu su odlučile provjeriti koliko je sigurno da ovo ljeto posjete naš dalmatinski biser.

“Drugarica i ja bi voljele posjetiti Split na ljeto (iz Srbije) te me zanima možemo li očekivati neku neprijatnost i je li uopće sigurno za nas dvije same? Hvala unaprijed”.

Zaredali se odgovori na Redditu

Uskoro su se zaredali odgovori koji se generalno mogu podijeliti u tri kategorije: Zafrkancija da u Splitu više mrze Purgere, upozorenja da bi jedino mogle ‘stradati’ od ljubavi, te one koji iz vlastitog iskustva govore da su svi dobronamjerni ljudi dobrodošli, bez obzira na to odakle dolaze.




‘Gore prođemo mi za Zg tablicama’

Dakle, prva kategorija odgovora o kojoj smo govori odnosi se na šaljive komentare da u Splitu ipak više imaju pik na Zagrepčane.

“Bez brige. U Splitu jednako mrze sve”.

“Gore prođemo mi sa Zg tablicama nego vi. Splićani vise vole Srbe nego Purgere, nemate brige”.




“Čime vas straše u Srbiji brate??”.

“Nemojte unajmiti auto u Zg-u pa s njim u Split i sve će biti ok”.

‘Niste bezbedne jedino od ljubavi’

Zatim je u odgovorima bilo onih koji djevojke upozoravaju na jedinu ‘pravu opasnost’ – udvarače.

“Ako imate beogradski naglasak u velikoj ste opasnosti od udvaranja”.

“A novosadski? To je već egzotika zasebne kategorije”.

“Niste bezbedne jedino od ljubavi”.

“Jedino čega se trebate paziti su “the galebovi”, osim ako to nije razlog zašto idete dolje”.

“Ne moraš se brinit, nećeš imati nikakvih problema. Puno mlade ex-yu ekipe dolazi ovdi radit sezone, naviknuti smo jedni na druge. Jedini problem ti može bit šta će ti se svaki tip upucavat kad čuje naglasak”.

‘Svi pristojni su dobrodošli’

I na kraju, zdravorazumski, mnogi poručuju da su u Hrvatsku dobrodošli svi pristojni ljudi.

“Bez brige. Dođite i dobro se provedite”.

“Svi pristojni turisti su dobrodošli. Uživajte!”.

“Bila sam nekoliko puta s drugaricom u Splitu, također smo iz Srbije, nikakav problem nismo imale. Uživajte”.

A potrkala se i poduža, ali iskrena elaboracija jednog korisnika.

“U Hrvatskoj di god da odeš (a virujem da je isto i za Srbiju) ako ne provociraš i ako se ne ponašaš ka epski divljak i mladi Englez koji je upravo doša s raskalašenog Ultra aftera (tipa da pišaš u fontane, rigaš po kvartovima, spavaš i se*saš se svugdi di ti padne na pamet, dereš se naci pozdrave i ostalo) nikog nije nimalo briga za tebe i niko te neće ni primijetit nit će ikoga bit briga za tebe i odakle dolaziš.

Šta se tiče registracija i štete na autima, to rade divljaci i mentalno nestabilne osobe koje nijedan normalni Hrvat nikad neće prvenstveno razumit, pokušat razumit ili opravdat (ono “razbia san liku iz Zagreba ili Beograda registracije tablice, koji san ja gangster”, ne nisi nego si samo društveni ološ i dno dna).

Žao mi je da takvi divljaci i vlaji kvare sliku o mome gradu i umanjuju njegovu ljepotu i privlačnost svojim neljudskim, neodgojenim, divljačkim ponasanjem”, napisao je pa jednom korisniku, koji je očito imao neugodno iskustvo, poručio.

“Žao mi je i što si ti imao takva iskustva i evo, da se iskupim u njihovo ime, idući put kada/ako budeš dolazio, slobodno mi se javi u dm i imaš moju garažu za ostavit auto i moj auto za rentat ga po Splitu (je da je u pitanju Fiat Punto, ali student sam i trenutno nemam za bolje). Meni je osobno uvik simpatično vidit Srbe u Splitu, pogotovo što volim vaš naglasak i prelipo mi zvuči, a i Purgere također, pogotovo kad ih vidin u prometu (opasnost na cesti) jer uvik ne znaju di će skrenit ili se krivo prestroje pa se onda lokalci iz auta deru i navigaju im put. Doduše, nisan ni ja ništa bolji bia kad san prvi put vozia Zagrebom, ima san osjećaj da će me prvi tramvaj skupiti koliko nisan pojma ima i da ću sutradan osvanit u crnoj kronici. Opet, žao mi je svih koji su imali neugodna iskustva i nadan se da ih u budućnosti više neće bit”, zaključio je korisnik Reddita.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.