fbpx
Ilustracija / Photo: Marko Prpic/PIXSELL

DVA UBOJSTVA U TJEDAN DANA: JE LI ZAGREB SIGURAN GRAD? Pitali smo policiju, evo što su nam kazali o ovoj gorućoj temi

Autor: Ines Brežnjak

U kasnim večernjim satima u utorak je na Vrapču došlo do tučnjave, koja je na kraju prerasla u ubojstvo. Dramatične scene zgrozile su javnost, a pomalo i uplašile Zagrepčanke i Zagrepčane, koji su nakon sinoćnjih zbivanja s pravom postavili pitanje je li njihov grad siguran.

Možda se to pitanje ne bi postavljalo, već se smatralo izoliranim incidentom, da prije sedam dana također na zapadu grada nije došlo do ubiojstva, u kojem je muškarac ubio svoju suprugu, a potom i sebi presudio.

Na tragu tih događaja, pitali smo zagrebačku policiju je li Zagreb uopće siguran grad.


Na području PU zagrebačke u prvih devet mjeseci 2020. godine zabilježeno je 10.285 kaznenih djela. Kriminalitet je u padu za 1.170 kaznenih djela ili 10,2 posto u odnosu na prošlu godinu.

“U kontekstu razumijevanje javnosti, možda je riječ tek o brojci, ali za nas je to statističko analitički pokazatelj temeljem kojeg usmjeravamo policijsku službu”, rekli su nam iz pu zagrebačke.

Istaknuli su kako je prema brojčanim podacima vidljiv pad kaznenih djela teških krađa (ukupno 2.820 djela – 245 djela ili 8,0 posto manje ) i krađa (ukupno 2.526 djela – 98 djela ili 3,7 posto manje), koji pak čine 79,4 posto imovinskog kriminaliteta, a koji je u “svom ukupnom” broju u padu za 7,2 posto.

Zabilježen je i pad provalnih krađa ( 2.610 djela, u padu za 197 djela ili 7,0 posto), pad drskih krađa za 22,6 posto, razbojništva 18,3 posto, razbojničkih krađa za 42,1 posto.

Sve te brojke, objašnjavaju nam iz policije, jako su važne kako bi javnost shvatila da se nalazimo u sigurnoj gradu-

“Upravo smanjenje sigurnosnih pokazatelja iz područja općeg tj. imovinskog kriminaliteta, u biti je važna činjenica jer je riječ o kriminalitetu i kaznenim djelima koja utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti, a koji je javnosti vrlo interesantan ali, koji je i bitan za pozitivnu percepciju javnosti.”
Manje ubojstva nego prošle godine

Iako su se u tjedan dana doslovno “zaredala” dva ubojstva, koja su i bila povod da pitamo policiju kakvo je stanje sigurnosti u Zagrebu, stanje je i u slučaju ovog kaznenog djela dobro.

U prvih devet mjeseci 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno je 5 kaznenih djela ubojstva, što je za jedno djelo manje nego prošle godine, a iz policije ističu da su sva ta kaznena djela riješena, odnosno da su počinitelji istih privedeni.
Što se tiče zapadnog dijela grada, on je u mjerodavnosti II. policijske postaje Zagreb, koja je ujedno jedna od najvećih policijskih postaja Policijske uprave zagrebačke. Ova policijska postaja pokriva najvećim dijelom ili potpuno područja triju gradskih četvrti – Črnomerec, Podsused- Vrapče i Stenjevec.

I na području II. policijske postaje, brojke pokazuju da je kriminal u padu.

“Na području II. policijske postaje Zagreb tijekom devet mjeseci 2020. godine bilježimo 991 kazneno djelo što je u odnosu na 2019. godinu pad za 187 kaznenih djela ili 15,9 posto. Ovdje treba istaknuti pad kaznenih djela teških krađa za 4,4 posto u odnosu na 2019. godinu, pad provalnih krađa za 5,7 posto, pad kaznenih djela razbojništva za 53,6 posto. Promatrajući brojčane pokazatelje za Grad Zagreb gdje u prvih devet mjeseci 2020. godine bilježimo 8.432 kaznena djela također bilježimo pad u odnosu na 2019. godinu od 11,8 posto. Na području Gradske četvrti Podsused- Vrapče od 1.1. do 30.9.2020. godine imamo zabilježeno 297 kaznenih djela što je u odnosu na 2019. godinu pad od 4,5 posto”, objašnjavaju nam pa nadodaju još jednu važnu stvar koja se tiče statističkih pokazatelja:

“Glede statističkih pokazatelja, posebno napominjemo da prigodom istih, obavezno treba imati na umu veličinu (površinu) prostora koja određena policijska postaja pokriva kao i brojnost stanovništva (pa čak i infrastrukturu pojedinog područja), a tek zatim staviti isto u odnos broja zabilježenih događaja (primjerice, udio u kriminalitetu ili u  narušavanju javnog reda i mira, udio GČ Vrapče u odnosnu na Grad Zagreb je 3,5 posto). Prema tome, statistički je opravdana pretpostavka kako će površinski manja policijska postaja s manjim brojem stanovnika imati za rezultat i manji broj sigurnosnih pokazatelja.”

Zbog navedenog ubojstva, priupitali smo ih i hoće li u zapadnom dijeli Zagreba biti pojačanih policijskih patrola.

“Nastavno na nedavne  događaje na području Policijske uprave zagrebačke napominjemo da policijski službenici Policijske uprave zagrebačke sukladno sigurnosnoj prosudbi pojačano postupaju i poduzimaju potrebite mjere i radnje s ciljem podizanja sigurnosti na najvišu moguću razinu”, odgovaraju.

Inače, Policijska uprava zagrebačka posljednjih godina bilježi značajne statističke uspjehe.

U policiji su svjesni da građanima brojke malo znače pa pozdravljaju svaku mogućnost i priliku kada mogu iznijeti barem par statističkih pokazatelja radi zajedničkog stvaranja osjećaja sigurnosti.

Bez obzira na posljednje nemile događaja, a sudeći po svemu što nam je policija rekla – Zagreb je siguran, a policija će i dalje davati sve od sebe kako bi metropola to i ostala…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.