fbpx
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija

DVA LICA ‘GRADA BJEGUNACA’: S jedne strane sadili mladicu kestena Anne Frank, s druge iscrtavali svastiku! ‘Na nama starijima je da učimo djecu da oproste, ali da ne zaborave’

Autor: L.B.

U dvorištu Doma hrvatskih branitelja u Puli u četvrtak je prigodno obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, a u središtu grada, na stambenoj zgradi pokraj Arene, osvanuli su grafiti s kukastim križem.

Događaj su osudili župan Boris Miletić i gradonačelnik Filip Zoričić koji je na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta rekao da se, kao što kaže i kampanja ‘We Remember’, pokušavamo prisjetiti i ne zaboraviti taj dan, kako se ne bi ponovio.

“To je velika tragedija civilizacije 20. stoljeća”, rekao je Zoričić i dodao kako je druga simbolika što je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen u dvorištu Doma hrvatskih branitelja to što je na tom mjestu zasađena mladica kestena Anne Frank.


‘Na nama starijima je da učimo djecu da oproste, ali da ne zaborave’

“Svi znamo priču o Anni Frank, a jučer je bio i film ‘Schindlerova lista’, koji nas podsjeća na taj tužan trenutak povijesti, no mladica je simbol novog života, a kesten je jako stablo koje dominira, što znači da prevladava dobro nad zlim, odnosno pravda nad nepravdom”, istaknuo je Zoričić i dodao kako je zato taj događaj znakovit.

“Nama kao članovima nove gradske uprave je u interesu da ga obilježavamo svake godine i da jedan kutak u gradu bude zaista posvećen Anni Frank, kao i djeci koja su doživjela tragediju Holokausta i svih onih ratnih zbivanja i tragedija na ovom području koje su na tužan način obilježile sve generacije, pogotovo mlade ljude”, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Poručio je i kako je “na nama starijima da učimo djecu da oproste, ali da ne zaborave”.

“Vjerujem da civilizacija ide u dobrom smjeru, da je ovo stoljeće građana koji mogu promijeniti društvo nabolje”, zaključio je Zoričić.

Istovremeno grafiti s kukastim križem i natpisom ZDS

No, u središtu Pule, na jednoj su zgradi nedaleko od amfiteatra danas osvanuli grafiti s kukastim križem i natpisom “Za dom spremni”, što je osudio istarski župan Boris Miletić.

“Najoštrije osuđujem još jedan vandalski čin u obliku pojave sramotnoga fašističkog znakovlja u Puli, i to na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Istra je bila i ostala regija koja se ponosi svojim antifašističkim tekovinama, a nadaleko je poznata po svojoj multikulturalnosti i toleranciji”, poručio je župan Miletić .
I pulski gradonačelnik Filip Zoričić pridružio se popodne osudi pojave fašističkog znakovlja.

U Puli su se i lani, 30. prosinca na pročeljima nekih zgrada pojavili grafiti s kukastim križevima i natpisom “Hitlerjugend”.

‘Grad bjegunaca’

Naime, Pula se spominje u mitološkoj priči o Jazonu i Medeji, koji su oteli zlatno runo.
Kolhiđani su se dali u potjeru za Jazonom stigavši do sjevernog Jadrana.

Budući nisu uspjeli uhvatiti Jazona i vratiti zlatno runo, nisu se smjeli vratiti kući, pa su na obližnjoj obali gdje je živjelo ilirsko pleme podigli naselje. Nazvali su ga Polai što znači ‘grad bjegunaca’.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.