fbpx
Foto: Savo Prelevic/PIXSELL

ĐUKANOVIĆ UPOZORAVA! PUŠTA SE ZLODUH IZ BOCE: ‘Ni 90-ih nismo dobili veliku Srbiju niti veliku Hrvatsku, samo veliku tragediju’

Autor: N.K.

Milo Đukanović, bivši predsjednik Vlade Crne Gore gostovao je na novinarskom forumu u Podgorici gdje su ga intervjuirali novinari Dragan Bursać iz Banjaluke, Vlado Vurušić iz Zagreba, Tomislav Marković iz Beograda, Senad Pećanin iz Sarajeva i Dinko Gruhonjić iz Novog Sada. Đukanović je poručio kako šovinisti pokušavaju vratiti Crnu Goru pod skute Srbije, prenosi B92. 

“Srbija nevjerojatno uporno radi u korist svoje štete. Ne treba to dokazivati, akter sam političkog života već 30 godina, ispratio sam devedesete godine, plan Z-4 koji je nuđen za Hrvatsku, planove koji su nuđeni za Bosnu, Rambuje koji je nuđen za Kosovo. Sve to je bahato, grubo i brzopleto odbijano i sve to se završavalo ozbiljnim gubicima po Srbiju i po one koji su bili kreatori takve politike u Srbiji. Nažalost, i po druge. Tako da nemam nikakve sumnje da je i ova politika danas prema Crnoj Gori politika puštanja duha iz boce, duha mržnje prema Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Poručio je između ostalog da službeni Beograd prema Crnoj Gori radi ono što su radili devedesetih godina Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu te da se pušta duh mržnje iz boce koju nekadašnji političari nisu mogli kontrolirati. Sve to pogoršat će odnose Srbije i Crne Gore, smatra Đukanović.

Prema njemu, nacionalno prebrojavanje važno je za one politike koje nisu europske, već su nacionalističke i šovinističke.

“Šovinizam predstavlja nepodnošljivu mržnju prema svemu što je nacionalno i vjerski različito, što često rezultira destabilizacijom, etničkim sukobima pa i genocidom na prostoru bivše Jugoslavije. Pa zar se ne sjećamo rezultata pokušaja teritorijalnog preustroja Zapadnog Balkana? Nismo dobili ni veliku Srbiju, ni veliku Albaniju, ni veliku Hrvatsku, već smo dobili veliku tragediju, sa više od 130.000 žrtava. Ta politika je poražena, ali nije sahranjena i ona se sada pokušava oživjeti”, kazao je Đukanović.
Dodao je da taj nacionalistički, šovinistički duh živi u uvjerenju da su izgubili devedesetih jer im nisu bile naklonjene međunarodne okolnosti pa danas pokušavaju napraviti ono što nisu uspeli tada.

“Cilj je šovinista da Crna Gora napusti NATO, kompromitira se i vrati pod skute Srbije”, rekao je Đukanović, ali napomenuvši kako Crna Gora ima snage obraniti svoj građanski i sekularni karakter zbog kulture i tradicije građanskih te antifašističkih vrijednosti.

 
 

 

Autor:N.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.