Foto: Bozo Radic / CROPIX

DUBROVAČKI GRADONAČELNIK OTKAZAO POSLUŠNOST PLENKOVIĆU? Branitelji stali na njegovu stranu, za sve je kriv Milanović

Autor: L.B.

Proslava 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske izazvala je veliki interes javnosti, a unatoč tome što nije bio pozvan, predsjednik Zoran Milanović u Dubrovnik je ipak otišao odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Organizacijski odbor proslave 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika ranije je to i potvrdio “jer se radi o proslavi branitelja koja ne smije biti zasjenjena dnevnopolitičkim prepucavanjima”. Organizacijski odbor proslave čine Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik te općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston.

Istaknuli su kako je odluka donesena jer je “nedopustivo da ovakvu dostojanstvenu manifestaciju, u kojoj su u središtu branitelji i hrvatsko zajedništvo, zasjene prijepori, svađe i razdori koje dnevno producira naš predsjednik”. Međutim, branitelji očito ne misle tako. A izgleda, ni dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ), koji je zajedno s Milanovićem položio vijenac.

Branitelji mahom podržali Frankovića

Naime, predstavnici 13 dubrovačkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata o potezu gradonačelnika Mata Frankovića koji je uz predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu i branitelje prisustvovao s predsjednikom Republike Hrvatske polaganju vijenaca na Boninovu za stradale heroje u Domovinskom ratu, stale su uz Frankovića i smatraju kako bi na “dan kada slavimo branitelje političari trebali zatomiti svoja ega, izbrisati međusobne razlike i ponizno položiti vijenac na groblju za one koji su svoje živote položili za Domovinu”.

Navode za Dubrovački dnevnik i kako se za vrijeme trajanja mimohoda iz razgovora među braniteljima mogao čuti jednak stav, a to je kako podržavaju gradonačelnika te kako bi ovakvi dani trebali sve ujediniti.

“Gradonačelnik Franković napravio je ono što mu je bila dužnost i što je ispravno. Kao Gradonačelnik Grada Dubrovnika bio je uz Predsjednika RH i sudjelovao u protokolu polaganja vijenaca i odavanja počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata povodom 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske. Postoje protokoli, a poštivanje institucija bi trebalo biti iznad mišljenja o osobi koja tu funkciju trenutno obnaša. Isto tako, u fokusu ovog obilježavanja bi trebali biti Branitelji i Domovinski rat te zato ne želimo komentirati politička prepucavanja,” kazao je Hasib Alilbegović Ale ispred USJP Grof.

Jedinstven stav 13 dubrovačkih udruga

Stav Vitomira Bajca iz Zajednice udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata DNŽ je kako ovaj događaj nije trebalo ispolitizirati.




“Podržavam Frankovićev potez, što ga je dočekao bez obzira na njihova prepucavanja, jer predsjednik se došao pokloniti žrtvi Domovinskog rata. Samo obilježavanje obljetnice nije trebalo ispolitizirati bez obzira što smatram kako je Milanovićevo ponašanje prešlo granice normalnog ponašanja prilikom obraćanja i komunikacije jer zna vrijeđati ljude, a to ne priliči njegovoj funkciji”, izjavio je.

U svom je stavu jedinstveno čak 13 dubrovačkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mahom podržavaju Frankovićev čin.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.