fbpx
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

DUBOKI RASJEDI DOSLOVNO ‘GUTAJU’ KUĆE: ‘Dvorište je kao stepenište! Bojim se da ne propadne cijelo selo!’

Autor: Maja Štefanac

Nakon što je Banovinu razrušio razorni potres i nakon što su Mečenčane “proslavile” vrtače, problemi se samo nižu jedni za drugim. Mjesto Bok Palanječki doslovce je izrezbareno rasjedima.

Zbog dubokih rasjeda, kuća stanovnice Ivane Panežić doslovno tone, jer se zemlja uz kuću rastvorila, a pukotina je duboka najmanje tri metra.

“Na dan potresa rasjed se odmah rastvorio i vidjelo se da je relativno duboko. Rastvorilo se i dalje uz kuću, pa se dozidani dio jednostavno odvojio, što smo ubrzo srušili na svoju ruku jer smo se bojali da nekom nešto ne padne na glavu. Kuća trenutačno visi, nagnuta je prema cesti, a rasjed ide oko cijele kuće”, govori Ivana, mještanka Boka Palanječkog, nedaleko od Siska, za Dnevnik.hr.


Pošto ne smije u svoje dvorište, s obitelji živi stotinjak metara od njega.

“Statičari su bili polovinom siječnja i kuća je dobila zelenu naljepnicu jer se niz rasjed vidjelo da temelj nije pukao. Mi smo uspjeli izmjeriti da je pukotina uz kuću duboka najmanje tri metra, a moguće je i više. Preporučili su pregled geomehaničara i oni su bili danas. Rekli su da u dvorište ne idemo, ali i da treba pregledati teren cijelog sela”, govori Ivana i dodaje kako su skoro sve kuće u selu potonule, te da je pukla i lokalna cesta.

Dvorište postalo kao stepenište

“To je kao stepenice, svakim novim potresom sve veće i dublje. Ne idemo u kuću, pogotovo ne na kat jer su se stepenice počele opasno ljuljati. Sad smo u mobilnoj kućici koju smo dobili, a dotad smo bili u automobilu i po selu”, govori Ivana te dodaje kako se potresa više uopće ne boji.

“Bojim se što će biti s ovim, na kakvom smo terenu, da cijelo selo ne počne propadati. Mjesto je sa svih strana okruženo Savom i moja je kuća do potresa bila na najvišem terenu, kao na brdašcu, a sad smo potonuli”, opisuje.

Potonule su i kuće u susjedstvu, barem njih desetak, napominje i kaže kako su joj geomehaničari rekli da više neće dolaziti de ta je to posao općone Martinska Ves, pod koju mjesto spada.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.