Foto: Vlado Kos / CROPIX

Državni inspektorat testirao uzorke tla i hrane nakon požara u Osijeku: Evo što su otkrili

Autor: Dnevno.hr

Nakon požara u objektu za gospodarenja otpadom u Osijeku inspekcije Državnog inspektorata; poljoprivredna, sanitarna i veterinarska, kontinuirano uzorkuju tlo, bilje, hranu i hranu za životinje na području nedaleko od požarišta.

Uzimajući u obzir intenzitet požara i vrstu materijala koji je gorio uzeti uzorci, njih 100 analiziraju se na sljedeće parametre: teški metali (olovo i kadmij), policiklički aromatski ugljikovodici (PAH); dioksini, furani, poliklorirani bifenili (PCB) i organoklorirani pesticidi, a u sirovini za stočnu hranu analiziraju se: teški metali, dioksini i PCB.


Od ukupno uzetih 100 uzoraka, njih 10 odnosi se na tlo, 30 uzoraka je primarnih proizvoda s polja (soja, šećerna repa, kukuruz, kadulja, djetelina i dr.), 40 uzoraka voća i povrća s tržišta (jabuke, rajčice, kupus, salata, buća, krastavci i dr.), 10 uzoraka jaja i mlijeka i 10 uzoraka stočne hrane.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Preliminarni rezultati

Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu izradila je preliminarnu procjenu rizika na temelju zaprimljenih djelomičnih rezultata analiza na kadmij, olovo i PAHove za 31 uzorak i to 20 uzoraka voća i povrća koji su uzeti s tržišta i 11 uzoraka primarnih proizvoda.

Na temelju ispitanih parametara, prema zaključku preliminarne procjene, ne postoji rizik za zdravlje potrošača ako je došlo do konzumacije analiziranih vrsta hrane, kažu u Državnom inspektoratu.

Opasna kemikalija otkrivena u zraku u Osijeku: Objavljena analiza zraka

Sukladno Zakonu o službenim kontrolama, analize se provode u ovlaštenim nacionalnim laboratorijima, a dio analiza za koje u Hrvatskoj nema ovlaštenih laboratorija se obavljaju u akreditiranim EU laboratorijima.

Iz Državnog inspektorata napominju kako su ovo preliminarni rezultati, a inspekcije Državnog inspektorata paralelno sa zaprimanjem rezultata laboratorijskih analiza te procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, poduzimaju zakonom propisane mjere.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.