Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Država časti: Milijuni eura stižu građanima za ugradnju solarnih elektrana i energetsku obnovu kuća

Autor: Dnevno.hr

Građani koji su tijekom ove godine u svojim kućanstvima već instalirali fotonaponske elektrane ili će to učiniti u sljedećih mjesec i pol dana, mogu se prijaviti za sufinanciranje troškova. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je javni poziv za sufinanciranje troškova u 50-postotnom iznosu, odnosno u visini od 600 eura po kilovatu nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane.

U prvoj će tranši na raspolaganju biti 12.425.000 eura, no država će, ovisno o potrebi, osigurati još novca sukladno Zakonu o provedbi Uredbe Vijeća o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije. Na prethodni se javni poziv javilo 3250 kućanstava koja su iskoristila gotovo 20 milijuna eura. Slične investicije su provedene i u industriji, napominju iz FZOEU-a.


Javni poziv za poticanje FN u OK EnU-4_23

“Ovo je još jedan korak, zajedno s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorištavanjem sredstava Modernizacijskog fonda, prema tome da u Hrvatskoj proizvodimo više energije za vlastite potrebe i da je proizvodimo iz obnovljivih izvora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima više područja djelovanja, a jedno od ključnih je da se promiče i potiče koncept korištenja obnovljivih izvora, koji ide u smjeru dekarbonizacije i od čega korist imaju i građani i cijelo hrvatsko društvo“, komentirao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

U pripremi 120 milijuna eura

Fond ima više područja djelovanja, a jedno od ključnih je promicanje i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, u što spada i solarna energija. Ona smanjuje režijske troškove, ali i emisije štetnih plinova. To je u skladu sa Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća o hitnoj intervenciji kojemu je cilj da se naplaćena naknada od ekstraprofita investira upravo u ovakve projekte sufinanciranja.

Foto: Vlado Kos / CROPIX / Ilustracija

“Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća”, izjavio je direktor Fonda, Luka Balen.

Desetak tisuća projekata

Moguće je da će ta ulaganja pokriti čak desetak tisuća projekata energetske obnove. Posebno bi se to trebalo odnositi na vlasnike obiteljskih kuća koji su pokazali veliki interes, pogotovo zato jer računaju na potpore kako bi zatvorili financijsku konstrukciju svojih projekata.

OPREZ, OVO SU ZAMKE U ENERGETSKOJ OBNOVI! ‘Lukavi izvođači znaju što nadzori ne znaju pa obično suvlasnici izvise’

Dio novca bit će namijenjen i energetskoj obnovi kuća oštećenih u potresima prije tri godine. Stopa sufinanciranja iznosit će 80 posto za kuće oštećene u potresu te 60 posto za sve ostale, piše Poslovni dnevnik.
Do kraja studenog ili početka prosinca, FZOEU bi trebao objaviti uvjete za financiranje. Zahtjevi će se moći podnositi tijekom prvog tromjesečja 2024. godine, a Fond priprema i poseban program sufinanciranja energetske obnove kuća građana u riziku od energetskog siromaštva. Njime bi troškovi trebali biti financirani u cijelosti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.