fbpx
Guliver

DRUŠTVENE MREŽE PUNE ILEGALNIH LIJEKOVA ZA POTENCIJU: Iz HALMED-a imaju važno upozorenje za građane

Autor: Dnevno.hr

Na društvenim mrežama pojavili su se brojni oglasi za lijekove za potenciju u kojima se nudi prodaja ilegalnih lijekova za potenciju. Tako se na na Facebooku se nude lijekovi, kreme i gelovi za muškarce i žene.

Na linkovima do kojih ti oglasi vode za oko prvo zapne niz gramatičkih pogrešaka pa je jasno da se ne radi o službenoj stranici za takvu vrstu prodaje, piše Dnevnik.hr.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode – HALMED poručuje da se u Hrvatskoj u prometu mogu nalaziti lijekovi koji imaju odobrenje za stavljanje u promet, a koje daje upravo ta agencija te lijekovi odobreni centraliziranim postupkom u Europskoj uniji koji imaju odobrenje Europske komisije važeće na području cijele Europske unije te ističu da prilikom postupka odobravanja lijek mora proći opsežne provjere te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti.


“Ovom prilikom željeli bismo naglasiti da je na internetu, nažalost, velika pojavnost krivotvorenih proizvoda, stoga HALMED upozorava da je lijekove, iz sigurnosnih razloga, potrebno kupovati isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, jer se tamo nalaze provjereni lijekovi koji su prošli postupak odobravanja”, navode iz HALMED-a dodajući da odobravanjem lijekova nadzor nad njima ne prestaje, već se oni i nakon stavljanja na tržište neprekidno prate kroz niz mehanizama poput, primjerice, provjere kakvoće iz prometa te prikupljanja i analize prijavljenih sumnji na nuspojave i drugo.

U HALMED-u ističu da se na taj način hrvatskim pacijentima neprekidno osiguravaju jednako kvalitetni i sigurni lijekovi u zakonitim prodajnim mjestima.

O erektilnoj disfunkciji kažu kako se liječi lijekovima iz skupine inhibitora fosfodiesteraze 5 (inhibitori PDE5), u koje se, između ostaloga, ubrajaju sildenafil, vardenafil i tadalafil.

“Lijekovi koji sadrže navedene djelatne tvari odobreni su i u Republici Hrvatskoj za liječenje erektilne disfunkcije te se smiju izdavati isključivo na recept liječnika”, navode.

“Budući da primjena inhibitora PDE5 može u pacijenata s rizičnim čimbenicima dovesti do opasnih nuspojava kao što su srčani ili moždani udar, s mogućim fatalnim ishodom, prije propisivanja lijeka liječnik mora procijeniti omjer koristi i rizika primjene lijeka u pojedinog pacijenta, odrediti odgovarajuću dozu lijeka i nadzirati zdravstveno stanje pacijenta. Između ostalog, prije propisivanja inhibitora PDE5 liječnik mora pažljivo procijeniti kardiovaskularni rizik pojedinog pacijenta”, dodaju podsjećajući  da je zakonom zabranjeno navoditi u oglasu o proizvodu da isti ima ljekovita svojstva ako nema odobrenje za stavljanje u promet kao lijek, odnosno ako nije registriran kao tradicionalni biljni lijek.

Samim tim, proizvodi iz oglasa na društvenim mrežama u nadležnosti su nadzora Službe farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva koja radi na zaustavljanju ilegalnog oglašavanja.
HALMED je predmetne oglase prijavio nadležnoj službi, a građane pozivaju da se, u slučaju potrebe, jave Inspekciji Ministarstva zdravstva na telefon 01 4607 555, mailom [email protected] ili putem nekih od kontakata na web stranici https://zdravstvo.gov.hr/o-ministarstvu/ustrojstvo/samostalni-sektor-za-inspekcije-u-zdravstvu/1309.

 

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.