Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

DRSKOST IZ SRBIJANSKOG VELEPOSLANSTVA: Mira Nikolić odgovorila hrvatskoj strani kao i u slučaju Šešelj!

Autor: Dnevno

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova oglasili su se o pokušaju nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna 2019. godine, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo.

Ministarstvo je poslalo priopćenje u kojem objašnjava kako je srbijanskoj strani upućena prosvjedna nota koju je njihova veleposlanica odbila primiti. Ministarstvo je unatoč tome izrazilo prosvjed i cijeli incident ocijenilo kao provokaciju.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da srbijanska veleposlanica u Zagrebu, Mira Nikolić, odbija prosvjednu notu. Naša novinarka je prošle godine upozorila na to da je Mira Nikolić odlučila odbiti prosvjednu notu Hrvatske zbog incidenta u kojem je osuđeni ratni zločinac i političar Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i verbalno napao hrvatsko izazslanstvno u parlamentu u Beogradu.

VEĆ DRUGI PUT ODBILA PROSVJEDNU NOTU! Tko je srbijanska veleposlanica koja ne vidi ‘etničke motive napada’?

Međutim, to nije sve. Kako smo već pisali, Mira Nikolić je odbila prosvjednu notu Hrvatske zbog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti, koju je poslalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

„Napad nije etnički motiviran”, objasnila je tada veleposlanica.”




Današnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova glasilo je ovako:

“Danas je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srbijanskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna 2019. godine, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo.

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštivanja propisanog postupka najave. Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo je izrazilo prosvjed, navedeni događaj ocijenilo provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije.




Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina”, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.