Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dretar žestoko udario na licemjere: ‘Bili ste na roštilju s rodbinom i nazvali to fijaskom’

Autor: D.R.

Burno i emotivno započeo je ovaj utorak u Saboru. Prvo je Gordan Jandroković “izlistao” promjene u dnevnom redu, tj. uvrštavanje dopuna( raspravljat će se o Zakonu o upravnoj inspekciji, Zakonu o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, Zakonu o porezu na neto bogatstvo…), među kojima i glasovanje o povjerenju ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, a potom je govornicu je prepustio mostovcu Marinu Miletiću.

Miletić je odmah krenuo s aktualnostima, odnosno o nasilju nad ženama, očito potaknut javnim raspravama oko optužbi supruge Denisa Buntića za obiteljsko nasilje.

“Danas ću govoriti kao otac dvije kćeri, kao muškarac koji je bio s jednom ženom bio 24 godine dok m nije preselila u nebo, kao muškarac koji ima predivnu djevojku, kao teolog… Govorit ću vam o nasilju potaknut svime ovim što se događa u ove dane iza nas, osupnut reakcijom, pa rekao bih i jednih i drugih, želim činiti ono što mogu s ovog mjesta.

“Ako si muškarac, pozdraviš dragu i spremiš se”

Nema niti jedan argument u ovom svemiru koji bi opravdao nasilje muškarca nad ženom. Prvo treba razbiti mit o savršenim vezama, partnerstvima, brakovima, ne postoji to. Život je težak, nosi sa sobom uspone i padove i potrebno je niz međusobnog uvažavanja, ljubavi i kompromisima da bise opstalo.

Ali, ako vidiš da ne ide, i da se događa ludilo – mnogi se mijenjaju, neki na bolje, neki na gore –  i ako vidiš da ne možete zajedno biti, ako se radi o muškarcu budeš gospodin, pozdraviš dragu i spremiš se. ideš dalje u život. Nema opravdanja za nikakvo nasilje nad ženama. I isto tako nasilje bilo koje vrste nad muškarcima.

Facebook/Klara Buntić

Ostao sam šokiran s pokušajima da se opravda bilo koje, neki tako govore – koji nikad nisu bili u braku o histeriziranju žena, kažu pa kad čujete kako histerizirah… Ma, je li? Katastrofa. nasilje se ne može opravdati! Nema argumenata! Naše društvo zrelo je za metanoju, preobrazbu. Baš je bolesno, toliko je potrebno istine, dobrote, ljubavi…
Naše društvo je toliko u močvari amorala, gdje svatko za svoje vlastite interese i probitke gazi preko najvećih svetinja. U močvari gdje mnogi prodaju svoj obraz za šaku judinih eura, gdje gledaju svoje roditelje i ne vide nikakve primjere. Gledaju očeve kako se ponašaju prema suprugama, gledaju supruge kako se ponašaju prema muževima, i što ta djeca mogu naučiti? Kad odrastu gledaju nas političare? Vide igre sjena, žetončiće koji se prodaju za šaku judinih eura, vide ljude koji vama, dragi birači, nude ono što vi želi čuti ne bi li ušićarali 5.00 glasova i osigurali pozicije moć ili fotelje.

Ja ne želim takvo društvo i Hrvatsku, ja želim Hrvatsku gdje će ljudi živjeti svoje ideale. Budi to što jesi, ne manipuliraj, ne spominji prastrice, nego budi što jesi i budi to svaki dan”, poručio je Miletić.

Suverenist Marijan Pavliček okomio se na vladajuće zbog inflacije, a zadnji dio govora posvetio je afričkoj svinjskoj kugi.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Do sada je uništeno 20.00 svinja, velik dio zdravih, ali zbog sumnje. Prema podacima u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo je oko 115.000 svinja. Neki dan je državni tajnik Mladen Pavić rekao da će ipak svinjokolje biti, ali pod određenim uvjetima: na način da će slavonski seljak svinju moći samo obrađivati u svom dvorištu, a morat će ju odvesti na klanje u službene klaonice.

U našoj županiji postoje samo dvije. E, sad postavlja se pitanje, tko će snositi trošak klanja, trošak prijevoza svinja u 50 kilometara udaljenu službenu klaonicu.

Osim toga, postavlja se i tehničko pitanje, kako će te dvije klaonice uspjeti, kada izuzmemo velike korporacije, poklati 60-70. 000 svinja. To je tehnički neizvedivo!

A da ne pričam o odluci koja nema uporište u zdravom razumu! Pa zar nije veća mogućnost širenja potencijalne zdravlje kada te bravce, svinje, morate voziti u 50 kilometara dalje u klaonicu i prerađeno meso voziti doma na daljnju obradu. Upravo s time se može dalje virus širiti. Ako je već odluke donesena, nek’ država financira troškove”, izjavio je Pavliček.

Ispred kluba “Možemo” govorila je Ivana Kekin koja je Božinoviću poručila “vi ste na redu” zbog lošeg vođenja istage ubojstva djevojke iz Osijeka koju je ubio policajac.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Davor Dretar ispred Domovinskog pokreta osvrnuo se na sustav zaštite od tuče.

“Lijepo je kada čovjek shvati da ono što radi i što govori netko i posluša. Krajem lipnja održao sam prosvjed na koji sam pozvao da se sustav obrane od tuče prilagodi postojećem i unaprijedi. Puna tri mjeseca bio je potpuni muk, ali od ovoga vikenda sam sretan. Konačno netko sluša i predstavlja to javnosti. Doduše, kao svoj plan, ali nema veze… bude bolje, egu nema mjesta nigdje.

Naime, održana je sjednica Hrvatske zajednice županija. Rekli su ‘moramo unaprijediti postojeći zakon’ i s tim se svi slažemo. Doduše, tu su malo pogriješili jer postojeći zakon vrlo jasno definira što i kako već ga samo treba poštivati. Naravno, javio se još jedan znalac, Tomislav Tomašević koji je rekao, citiram, “nadam se da će se pronaći zajednički jezik s resornim ministarstvima da dođe do željenih zakonskih izmjena”. Izvanredno! Izrazi su to koji daju nadu, ali da ste sjeli sa mnom 5 minuta, onda bi znali da ne treba nada nego samo držati se važećih propisa na osnovu kojih smo prozvali pozvali ministricu Vučković.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predložili smo jednostavne stvari, dakle sustav zadržati i unaprijediti, maknuti ga iz nadležnosti DHMZ-a budući da isti ima stručnu, ali svako ne ljudsku volju da ga se provodi. Njima se to, kratko i jasno, jednostavno ne da. Tražili smo da se vrati sustav meteoroloških radara budući da bez njih učinkovite obrane nema, to je jasno. kao što kontrola leta ne može raditi bez letnih radara. Tražili smo da se vrati mreža lansirnih postaja koja je jednako tako propisana zakonom. Tražili smo i da se obnove ljudski kapaciteti budući da zbog iznimno malih naknada to nitko ne želi raditi.

I, nećete vjerovati, na sjednici Hrvatske zajednice županija su ti zahtjevi i stavovi izraženi vrlo oštro.

Županije ne bježe od financiranja toga, rekao je župan zagorski Kolar, a podsjetit ću ga na izvješća da je od 2021. godine Međimurska županija uplatila izravno nula kuna, Varaždinska dva puta pod 10.000 kuna, Krapinsko-zagorska jednom 200, jednom 50 tisuća kuna, a od 2022. niti jedne jedne kune!  To sad govore župani, da će financirati.  A ja se pitam gdje ste bili 28. lipnja dok smo prosvjedovali u Varaždinu? Mudro ste se sakrili. Bili ste na kavi s prijateljima, na roštilju s rodibinom, i moj prosvjed preko medija koje obilato financirate nazvali fijaskom”, poručio im je Dretar.

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.