Foto: AP Photo/Salim Dawood/Guliver

DRAMA U ZAMBIJI, HRVATI SE NE VRAĆAJU KUĆI! Navodno se zna zašto su zadržani: ‘Ovo nitko nije očekivao’

Autor: Dnevno.hr

U Zambiji je došlo do neočekivanog prevrata! Prema najnovijim informacijama, osmero jučer na slobodu puštenih Hrvata oduzete su putovnice i ne mogu napustiti zemlju.

24sata pišu kako su to otkrili članovi obitelji uhićenih parova, a osim putovnica oduzeti su im i mobiteli te im danas opet čitaju optužnicu, iako su se uskoro trebali ukrcati na avion i krenuti prema Hrvatskoj.

Kako Dnevnik.hr doznaje od visokog izvora Hrvati se trenutačno nalaze u Uredu za imigraciju u Ndoli i tamo im objašnjavaju o čemu se radi. ”Hrvati su se uredno čekirali na aerodromu, a na samom izlazu prema avionu zaustavili su ih predstavnici Ureda za imigraciju i odveli”, prepričao je dramatične događaje spomenuti izvor.

Prijavio ih Hrvat?

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zasad se ne javlja na pozive i poruke, a čini se kako su i iz ureda ministarstva svi informacijski kanali prema van zasad zatvoreni…

Nakon što su četiri para ponovno uhićena pred sam ulazak u avion koji ih je trebao odvesti kući, No danas su ponovno uhićeni u zračnoj luci, oduzeti su im dokumenti.

Kako doznaje Telegram, privedeni su jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu koju je zaprimila. Navodno je riječ o anonimnoj prijavi koju je poslao neki hrvatski državljanin. Iako anonimna prijava ne bi trebala biti zapreka za deportaciju, parovi su ipak privedeni te su im oduzeti dokumenti.

Dok se anonimna prijava ne provjeri, parovi neće moći napustiti Zambiju, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstvo iz Pretorije ponovno su se snažno angažirali na slučaju.




Zavjet šutnje

Iz 24 sata kontaktirali su Veleposlanstvo RH u Pretorili iz kojeg su poručili kako ne mogu ništa otkriti. I poklopili slušalicu.

Nikome nije jasno zašto su im zabranili odlazak, kad im je Sud odredio da moraju napustiti zemlju. Slijede brojne diplomatske aktivnosti na najvišim razinama i prema zambijskim vlastima i prema Europskoj uniji kako bi se zaštitili hrvatski državljani.

Podsjetimo, jučer je sud u Zambiji odbacio optužnice protiv osmorke koji su u Zambiji optuženi za trgovinu djecom.




Ipak, državni odvjetnik Mahape Libakeni zatražio je obustavu slučaja, koju mu je sudac Dominic Makalicha i odobrio te je prilikom donošenja presude naglasio kako “prekid postupka nije oslobađajuća presuda”.

“U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć”, priopćili su jučer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Uskoro opširnije…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.