fbpx
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

DRAMA U KBC RIJEKA! KORONA PRODRLA NA JOŠ JEDAN ODJEL: Pozitivna pacijentica je odmah premještena na covid odjel!

Autor: L.B.

U riječkom KBC-u, na Klinici za ginekologiju i porodništvo PCR testom detektirana je jedna pacijentica pozitivna na covid-19, zbog čega su testirane i dvije pacijentice smještene u istoj sobi koje su na testiranju bile negativne.

Pacijentica, koja za sada nema simptoma covida 19, odmah je premještena na covid odjel.

Iz riječkog KBC-a napominju kako je važno da su sve pacijentice prilikom prijema u KBC Rijeka imale negativan PCR test za covid-19, piše Novi list.


Svo osoblje je testirano

Zbog pojave virusa, svo osoblje Klinike za ginekologiju i porodništvo je od strane Povjerenstva za bolničke infekcije PCR žurno testirano na covid-19 i svi djelatnici su negativni. U KBC-u Rijeka u nedjelju su bila 73 pacijenta na covid-odjelima, od kojih pet na respiratoru.

“Porast broja oboljelih od covida u KBC-u Rijeka očekivan je zbog velikog porasta slučajeva zaraze u općoj populaciji, što nužno dovodi i do porasta broja hospitalizacija prije svega prijemom vanjskih bolesnika, a manjim brojem preseljenjem unutarnjih slučajeva.

Povjerenstvo za bolničke infekcije KBC-a Rijeka čini sve da zaštiti ustanovu, pacijente i djelatnike od značajnijeg prodora virusa SARS-CoV-2. U tom cilju strogo se provode upute Nacionalnog stožera, redovito se testiraju djelatnici bolnice, provode izvidi po klinikama i odjelima te se Krizni stožer i nadležno povjerenstvo vode načelom maksimalnog opreza.

Ipak ostaje određeni rizik i realna opasnost

Pacijenti se redovito PCR testiraju kod hospitalizacija, po procjeni rizika testovi se u nekih pojedinačnih bolesnika i skupina bolesnika ponavljaju tijekom boravka, a provode se i periodička preventivna testiranja djelatnika s važećim EU-covid-potvrdama na posebno osjetljivim radilištima, što sve predstavlja nadstandard u zdravstvenom sustavu”, ističu u riječkom KBC-u.

Navode da dosljedna primjena svih navedenih mjera maksimalno smanjuje rizik od prodora virusa u bolničke i srodne sustave, no, kažu i kako specifična biologija SARS-CoV-2 virusa ipak onemogućava postizanje potpune sigurnosti u sprječavanju njegovog širenja.

Naime, globalno je poznato da zbog karaktera bolesti i kod primjene svih dostupnih mjera, ipak ostaje određeni rizik. Riječ je o realnoj opasnosti koju predstavlja inkubacijsko razdoblje u kojem je bolesnik pri prijemu PCR negativan, a potom može unutar nekoliko dana postati pozitivan sa simptomima ili bez simptoma bolesti.
‘KBC Rijeka nastavlja provoditi najstrože preventivne mjere’

“Do sada je u KBC-u Rijeka bilo nekoliko izoliranih slučajeva u kojima smo otkrili covid-pozitivne hospitalizirane bolesnike, a koji su pri prijemu imali negativan PCR test, no promptnom reakcijom, uspješno su spriječena značajnija širenja infekcije unutar ustanove. Prije nešto više od mjesec dana, prilikom redovnog PCR testiranja nemedicinskih djelatnika KBC-a Rijeka tako je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze među osobljem u praonici rublja, ali su i tada svi slučajevi žurno izolirani te je spriječeno širenje virusa u ustanovi.

KBC Rijeka nastavlja provoditi najstrože preventivne mjere u svim segmentima kliničkog rada, kako u dijelu koji se odnosi na bolesnike, tako i u dijelu koji obuhvaća zaposlenike”, navodi se u priopćenju KBC-a Rijeka.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.