FOTO: Profimedia

DRAMA NA KOSOVU! Narod je izabrao, rezultati su tu, tko će složiti koaliciju? ‘Kosovo se vraća narodu!’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Na Kosovu se održavaju izvanredni parlamentarni izbori.

Sa 46,50 posto glasova uvjerljivo vodi pokret Samoodređenje Albina Kurtija, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo (CIK) u Prištini. Prema izbornim anketama, objavljenim u Prištini prije zatvaranja birališta, taj je pokret trebao osvojiti 53 posto glasova.

Objava je plasirana u javnost na temelju trećine prebrojanih glasova.

Na drugom mjestu sa 18,95 posto glasova nalazi se Demokratska partija Kosova, koja je prema izbornim anketama trebala osvojiti 20 posto glasova, a slijede Demokratski savez Kosova s 13,72 posto i Savez  za budućnost Kosova s 8,87 posto osvojenih glasova.

Na temelju preliminarnih rezultata, 3,66 posto glasova osvojili su predstavnici Srpske liste. Oni su već proglasili pobjedu u enklavama s većinskim srpskim stanovništvom. Kako su istaknuli, tim su glasovima osvojili svih 10 mandata koja im jamči kosovski ustav.

“Još jednom u nizu je podržana politika Aleksandra Vučića i Srpske liste. Osvojili smo 10, maksimalan broj mandata”, potvrdio je dužnosnik Ureda za Kosovo srbijanske vlade.

No, prema preliminarnim rezultatima, pokret Samoodređenje mogao bi osvojiti 58 mandata u parlamentu sa 120 zastupničkih mjesta. Kako javljaju tamošnji mediji, iz pokreta mole svoje pristaše i građane Kosova da zbog pandemije koronavirusa i hladnog vremena ne izlaze na ulice slaviti pobjedu.




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.