fbpx

Drago Plečko: I u Hrvatskoj žive zombiji!

Autor: Ž.V.

Kod nas su još uvijek na visokim pozicijama osobe koje su korelat zombija po onome što rade gospodarstvu i drugim djelatnostima pa bi hrvatska Vlada trebala izdati udžbenik sa savjetima kako se boriti protiv birokratskih zombija, poručuje mr. Drago Plečko.

Najezda zombija izazvala je pravi kaos u američkoj državi Maine! Ali ne, nisu leševi oživjeli i ustali iz mrtvih. Riječ je o jedinstvenoj vježbi hitne pripravnosti, koju je organizirala američka Vlada koja se želi osigurati od potencijalne invazije zombija.

Uz šminku i lažnu krv, Amerika se priprema za apokalipsu

Oko 100 spasilačkih službi iz osam županija Mainea pozvani su u Bangor na vježbu ‘zombijevske apokalipse’ kako bi se uvježbali za slučaj masovne pojave probuđenih mrtvaca.


U vježbi je sudjelovalo lokalno stanovništvo koje je upotrijebilo svu svoju maštovitost te se pomoću šminke, kostime i lažne krvi prerušilo u hodajuće leševe. Osnovni cilj ove vježbe je izlazak iz već poznatih, uobičajenih okvira i suočavanje s potencijalnim pandemijskim scenarijem, međutim, cijela je priča zapravo vrlo slična planiranju borbe protiv primjerice pandemije gripe.

Zombiji su čest motiv horor serija i filmova zbog kojih publika hrli u kina. Priča o tim groznim bićima bila je rezervirana isključivo za zabavne rubrike s filmskim i TV recenzijama, sve dok američka služba za hitne i krizne situacije objavila ‘Vodič za preživljavanje u slučaju invazije zombija’.

E, tu se stvar malo zakotrljala, jer ta se agencija ipak bavi jako ozbiljnim stvarima.

U uputama između ostalog stoji kako bi se u slučaju najezde ljudi trebali hitno evakuirati na kakve povišene lokacije izvan gradova i kako valja svakako sa sobom ponijeti hranu, piće, lijekove, odjeću i kakav priručni alat.

U medijskom prostoru već su se pojavile i ozbiljne rasprave o tome kako će se zombijima naplaćivati porez, hoće li oni uopće imati status mrtvaca ili živoga čovjeka i hoće li se trebati poništiti brak s osobom koja je postala zombi.

Da nije nemoguće stvoriti pravog zombija, tvrdi dr. Steven Schlozman, hardvarski profesor i autor knjige ‘Autopsije zombija’. Prema njegovu tumačenju, dovoljno je stvoriti agens koji će deaktivirati pojedine dijelove mozga. A to je izvedivo, uz pomoć zarazne proteinske čestice koju nazivamo prion.
Prioni čovječanstvu rade o glavi

Navodno je prva epidemija priona otkrivena prije šezdesetak godina u jednom plemenu u Papui Novoj Gvineji. Uzrok bolesti bila je njihova kanibalistička pogrebna praksa koja je uključivala jedenje ljudskog mozga. O prionima se puno pisalo i kad se otkrilo da su uzročnici kravljeg ludila.

Dr. Scholzman već ima i potvrđen scenarij za uništenje našeg planeta pomoću mikroorganizama. Apokaliptičan prizor iz filmova katastrofe vrlo je moguć u stvarnosti ukoliko se prion veže s nekim virusom, što bi doista moglo dovesti u pitanje opstanak čovječanstva, tvrdi dr. Scholzman.
S druge pak strane, naš poznati alternativac, magistar kemije i istraživač rubnih područja znanosti, mr. Drago Plečko tvrdi kako do najezde zombija ipak neće doći, dok američku pripremu za takav moguć scenarij smatra u najmanju ruku – neozbiljnom.

– Fenomen ‘živih mrtvaca’ ne postoji, ali zato postoji fenomen zombija, koji ima podrijetlo na Haitiju i korijene u Voodoo magiji. Najezda zombija je nemoguća, jer se zna kako oni nastaju i to je znanstveno dobro istraženo pa je očito u pitanju šala ili nekakvo psihičko testiranje mase da se vidi reakcija, a nikako ozbiljan pokušaj zaštite od zombija – kaže Plečko.

Pitamo ga da nam pojasni fenomen zombija i konkretizira njegovu znanstvenu potvrdu.

Zombiji – besplatna radna snaga na haićanskim farmama

– Prije mnogo godina jedan se bostonski kemičar našao na Haitiju i nazočio jezivu ritualu zakapanja na tri dana čovjeka kojega su drogirali nekim prahom. Kad su ga otkopali, on više nije imao svoje ‘ja’, osjećaj ‘ega’, ali je slušao sve zapovijedi i razumio ih. Pojasnili su mi da je u pitanju zombi i da voodoo vračevi mogu svakoga pretvoriti u zombija, pomoću osobite tehnike koju poznaju samo oni. Ti zombiji služe kao besplatna radna snaga na farmama u unutrašnjosti Haitija. Spomenuti kemičar zatražio je od svog instituta da mu dozvoli istražiti taj običaj i on je to godinu dana kasnije i učinio – otkriva nam Drago Plečko.

Prema njegovim riječima, u voodoo praksi kreiranja zombija radi se o prahu koji urođenici dobivaju od jedne vrste otrovne ribe i drže to kao izuzetnu tajnu.

– Kako se naš istraživač dokopao originalnog praha podmitivši jednog vrača, analizirao ga je u Bostonu i tako saznao da se radi o spojevima tetradotoksinima, koji na dulje vrijeme mogu izazvati kliničku smrt, pa se doima kao da je čovjek doista umro. To oštećuje mozak tijekom ležanja u grobu i po ‘povratku’ ta je osoba zombi koji se više nikada ne može kvalitetno oporaviti – pojašnjava nam mr. Drago Plečko.

Podsjećamo ga na nedavni, zastrašujući slučaj koji je potresao Miami, kada je pomahnitali muškarac dohvatio prolaznika i doslovno mu zubima pojeo čitavo lice. Napadač je režao poput životinje i divljački grizao i čupao komade mesa s lica nesretnika koji je ostao bez nosa, usana, kože na čelu. Kako ga policajci nisu uspjeli svladati, morali su ga usmrtiti vatrenim oružjem. Odmah se pronijela priča o zombiju iz Miamija, međutim, ubrzo se pojavila informacija kako se sumnja da je napadač zapravo konzumirao drogu…

Nema razloga za paniku, nema mjesta za strah

Mr. Plečko dodaje kako mu je slučaj poznat, ali kako smatra da sa zombijima nema nikakve veze.

– Glavni kandidat za takvo ludilo je droga PCP ili ‘angel dust’, koja kod prekomjerne doze proizvodi opisano ludilo, iako to mogu izazvati i neke druge sintetske droge poput, recimo, velikih doza kristalnog metamfetamina – kaže Plečko.

Za razliku od Amerikanaca, koji svoje građane savjetuju kako da izvuku živu glavu u potencijalnoj najezdi zombija, Plečko kaže kako bi hrvatska Vlada trebala objaviti nešto puno učinkovitije…

– Kod nas su još uvijek na visokim pozicijama osobe koje su korelat zombija po onome što rade gospodarstvu i drugim djelatnostima pa bi Vlada trebala izdati udžbenik kako protiv birokratskih zombija kojima trebaju mjeseci da vam izdaju kakav nevažni papir ili 20 godina da privedu neki jednostavan sudski spor kraju. Imamo mi puno gore zombije od onih u Miamiju ili na Haitiju i to vidite svaki dan. ‘Pravih’ zombija neće biti u narednim desetljećima, ne brinite! – poručuje Plečko.

INTERVJU: Jadran, poljoprivreda i malo discipline trebali su biti dovoljni da prehrane ovako malen narod

Autor:Ž.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.