Foto: Tom Dubravec/ CROPIX / Ilustracija

‘DRAGO MI JE DA SU SE UKLJUČILI DORH I SOA!’ HDZ-ovka o Fortenovi: ‘Vrlo je čudno što se ovdje dogodilo’

Autor: Dnevno.hr

Jedna od tema sinoćnje HRT-ove emisije Otvoreno bila je situacija s preuzimanjem udjela Sberbanka u Fortenovi, s gostima: Grozdana Perić iz HDZ-a, Ivana Posavec Krivec iz Socijaldemokrata, Dario Hrebak iz HSLS-a i Damir Bakić iz Možemo.

Perić je kazala kako ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je navodno preuzeo udio ruskog Sberbanka, nije komunicirao s upravom Fortenove.

“Znamo kako je Sberbank ušao u vlasničku strukturu, bivša uprava je to omogućila i to je 43.4 posto udjela u vlasništvu. Znamo da je hrvatska vlada poduzela sve da kompanije koje su u strukturi vlasništva imale ruske kompanije i banke, da je omogućeno da se to pitanje uredi. Nakon sankcija u srpnju, do listopada je bilo omogućeno da se ti odnosi urede sukladno zakonu i propisima koje su EU i EK propisali. Što se ovdje dogodilo vrlo je čudno”, rekla je Perić.

‘Kako je moguće da Vlada o tome nema spoznaje?’

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec kazala je da je u ovom slučaju previše nepoznanica.

“Ovo je priča iz koje je pitanje kako ćemo izaći s punim informacijama. Ostaje neizvjesno kako će proces završiti, može li doći do transakcije, hoće li do preuzimanja u financijskom smislu moći doći s obzirom na to da je Sberbank pod sankcijama. Tko te sankcije kontrolira, kako je bilo moguće to provesti da hrvatska vlada o tome nema spoznaje. Vjerujem da će u sljedećim danima biti ključno da dođemo do saznanja”, rekla je Posavec Krivec.

‘Skandalozno, netransparentno i neobično’

Potom je na pitanje je li ugrožena nacionalna sigurnost, Dario Hrebak, saborski zastupnik (HSLS), rekao da je “Hrvatska dio EU i postoje određena pravila i svatko tko želi doći i investirati u našu zemlju je dobrodošao, ali taj koji dolazi, a dolazi iz trećih zemalja ipak bi trebao poštivati pravila koja tu vrijede, neki zakonodavni okvir”.

“Ovo je poprilično skandalozno, vrlo netransparentno i događa se u neobičnim okolnostima. Drago mi je da se uključio DORH, SOA, i ostale institucije kako bi se ovo rasvijetlilo”, kazao je Hrebak.




‘Radi se o nacionalnom interesu’

Damir Bakić, saborski zastupnik (Možemo!), rekao je da je sve vrlo nejasno i zbunjujuće i da treba vidjeti što se dogodilo i je li bilo potpuno zakonito.

“Ovaj intenzitet kojim se vijest proširila u javnosti pokazuje koliko je to važno. Radi se o nacionalnom interesu, to je strateški nacionalni interes. To su poljoprivredna zemljišta, poljoprivredna proizvodnja, u konačnici naš najveći maloprodajni lanac. Vrlo je jasno vidljiva, i na uzbunu poziva, potreba da sve takve transakcije budu perfektno transparentne. Moramo znati tko su stvarni protagonisti koji stoje iza takvih transakcija”, rekao je Bakić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.