Foto: Darko Tomas / CROPIX

Dragan Primorac kreće u borbu za Pantovčak: Ima potporu SAD-a i Izraela

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Prema svim relevantnim anketama koje ispituju rejting političkih stranaka i političara, predsjednik Zoran Milanović trenutačno je najpopularniji političar u državi. Iz toga podatka nije teško zaključiti da Milanović u ovom trenutku nema ozbiljnog političkog protivnika, što nije beznačajno kada se zna da se prvi krug predsjedničkih izbora održava krajem iduće godine. U HDZ-u zasad nisu pokazali prevelik interes za predsjedničke izbore pa se smatra da vladajući i neće imati kandidata koji će moći konkurirati Milanoviću.

Iako su se u kontekstu predsjedničke kandidature spominjali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i vitez Željko Reiner, realnost je takva da su njihove šanse u srazu s karakternim Milanovićem veoma skromne. Bacite li pogled na domaću političku scenu, teško da ćete na njoj naći nekoga tko bi se mogao stoički obračunati s Milanovićem, no izvan političke scene itekako postoje ostvareni i uspješni ljudi koji bi se mogli nositi s nasrtajima krutog aktualnog predsjednika.Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Ostvareni znanstvenik

Prema tezama koje u posljednje vrijeme kruže i vladajućom strankom i političkom scenom, jedan od tih kapitalaca je bivši ministar obrazovanja, ugledni znanstvenik i poduzetnik Dragan Primorac, koji je inače bio organizator koncerta koji se nedavno održao u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje se obilježavala 75. godišnjica osnivanja države Izrael i 26 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Izraela. Kada se o Primorcu govori u kontekstu predsjedničke kandidature, treba spomenuti kako je on u međunarodnim krugovima iznimno cijenjen pa uz potporu Sjedinjenih Država, kao počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, može računati i na podršku Izraela. Osim toga, Primorčevo ime dobro je poznao i u znanstvenim i u političkim krugovima širom Europe. Doktor Dragan Primorac iznimno je cijenjen i ovdje u Hrvatskoj, kako u medicinsko-znanstvenim i političkim krugovima tako i u poslovnom svijetu. Njegovi nekadašnji kolege iz HDZ-a opisuju ga kao principijelnog, susretljivog i elokventnog tipa kojemu Milanović ni na kojem polju ne može konkurirati jer je Primorac sve ono što Milanović nije – govorimo o uspješnom i ostvarenom znanstveniku koji je ujedno umjereno konzervativan i poznat i izvan okvira naše zemlje, a osim toga, od njega se ne očekuju ovakvi sukobi i ovakva retorika kakvu danas Hrvatskoj servira predsjednik Milanović.

“Izgleda da svi osim mene znaju da sam kandidat za predsjednika”, tim nam je riječima Primorac kratko prokomentirao mogućnost kandidature na nadolazećim izborima, za koju bi mu podrška bio – HDZ. No u Hrvatskoj uvijek treba vjerovati da ništa nije nemoguće pa nije nemoguće ni da se doktor Primorac dogodine pojavi na popisu predsjedničkih kandidata, pri čemu bi veliku pozornost mogao privući njegov respektabilni životopis. Primorac je naime jedan od utemeljitelja analize DNK-a u sudskoj medicini u Hrvatskoj, bio je dugogodišnji član Vladina ureda za poginule i nestale, a sa svojim timom identificirao je žrtve Domovinskog rata iz masovnih grobnica pa uživa poštovanje u braniteljskim krugovima.

Osim toga, Primorac je rodom iz okolice Ljubuškog pa može računati i na potporu Hrvata u Bosni i Hercegovini, za čije se interese već neko vrijeme navodno zalaže Milanović koji je svojedobno naveliko prijateljevao s Komšićem. Primorac je pak djetinjstvo proveo u Splitu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu, a nakon toga se u SAD-u na Sveučilištu Connecticut Medical School obrazovao na području genetike i forenzike. Sredinom 90-ih u Zagrebu je obranio doktorsku disertaciju, a u SAD-u se stručno usavršavao u nekoliko laboratorija, forenzičkih centara, bolnica i policijskih akademija, te je ujedno i osnivač američko-europskog kongresa iz kliničke i sudske genetike koji se svake dvije godine održava u Hrvatskoj, što također ponešto govori o njegovu međunarodnom utjecaju i ugledu. Okušao se Primorac svojedobno i u politici kao ministar u Sanaderovoj vladi, ali i kao jedina osoba koja je u resoru obrazovanja realizirala konkretne reforme pa tako ostaje upamćen po projektu besplatnih školskih udžbenika, ali i kao začetnik Bolonjskog procesa na hrvatskim sveučilištima i veleučilištima.

Tajna financiranja Mosta: Zbog najvećeg donatora Petrov je inzistirao na energetici?

Niže uspjehe

Upravo je u Sanaderovoj eri Primorac demonstrirao svoju principijelnost pa je uoči njegova iznenadnog odlaska iz politike podnio ostavku na dužnost ministra. Nedugo nakon toga kao nestranački kandidat sudjelovao je na predsjedničkim izborima, no to su bila neka druga vremena u kojima se i bez valjanih argumenata stigmatiziralo sve one koji su imali bilo kakvog doticaja sa Sanaderom, iako Primorac s njegovim aferama nije imao nikakve veze.

Kasnije se govorilo i kako premijer Plenković nagovara Primorca da se kandidira za zagrebačkoga gradonačelnika, no to je daleko ispod Primorčevih ambicija iako bi u odnosu na tadašnjeg HDZ-ova kandidata Davora Filipovića imao kudikamo veće šanse za ostvarivanje ozbiljnog rezultata, ako ne i pobjede. U poslovnom smislu Primorac već godinama niže uspjehe u svojoj Specijalnoj bolnici Sveta Katarina pa je upitno je li doista spreman uz taj posao ponovno se okrenuti politici, no ako se doista odluči i na taj korak u karijeri, Milanovićeve šanse na predsjedničkim izborima ozbiljno će splasnuti.
Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.