fbpx
Foto: Greenpeace Hrvatska

DOSTA RUSKE NAFTE! Incident na našem lijepom Jadranu: Nasrnuli puni bijesna na tanker koji je plovio prema Omišlju

Autor: Ivor Kruljac

Više od 54 milijarde eura potrošile su zemlje Europske unije na naftu, plin i ugljen iz Rusije otkako je započeo rat u Ukrajini – upozorila je podružnica Greenpeace a za centralnu i istočnu Europu (CEE) u nedjelju, uoči EU summita koji je krenuo u ponedjeljak. Mirnim prosvjedom, Greenpeace je pozvao na hitno uvođenje embarga na sva ruska fosilna goriva, ploveći brodom Rainbow warrior  ispred tankera SCF Samotlor kojime se ruksa nafta prevozi u Omišalj na Krku.

“Stotine milijuna eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU-a još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu. Drugim riječima, Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah! EU konačno mora pokazati istinsku solidarnost i uvesti embargo na sva ruska fosilna goriva. Bez odgađanja, bez pravnih rupa i smicalica, bez posebnog tretmana i izuzeća za bilo koju zemlju” rekla je voditeljica , izjavila je Eszter Matyas, voditeljica kampanje u Greenpeaceu CEE. Dok europska komisija predlaže postupno ukidanje uvoza ruske nafte, europski čelnici, prema svemu sudeći nisu ni blizu dogovora. No, čak i da jesu, embargo se ne bi dogodio prije kraja ove godine s time da bi se Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj, moglo odobriti još dodatno vrijeme zbog ovisnosti tih zemalja o ruskim energentima.  Otkako je krenula ruska invazija u Ukrajini, Greenpeace aktivisti su održali slične prosvjede, ne samo u Hrvatskoj krajem trećeg mjeseca, već i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj te Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Humanitarna katastrofa u Ukrajini samo će se produbiti ako na summitu bude uveden slab embargo ili ga se čak ni ne uvede. Rat u Ukrajini trebao bi biti zvono za buđenje europskim čelnicima. Sigurnost u svijetu koji se pogoni fosilnim gorivima naprosto ne postoji. Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan poticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u Europi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog neovisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima”, smatra Petra Andrić iz podružnice Greenpeacea u Hrvatskoj.


Višestruki motivi

Doista, osim zbog diplomatskih nesuglasica s Rusijom i podrške Ukrajini, EU želi smanjiti svoju potrošnju fosilnih goriva, u skladu s planovima za dekarbonizaciju europskog prometnog sektora do 2040. godine. Belgijski Greepeace naručio je istraživanje koje je ustanovila EU naftu najviše troši na promet, a 97% europskih naftnih proizvoda ovisi o uvozu, a Europa se nada u narednim godinama napajati obnovljivom energijom bez oslanjanja na biogoriva.

Međunarodna energetska agencija (IEA) u svojem je priopćenju nedavno izvijestila kako bi se ograničenim nizom kratkoročnih mjera u prometu uporaba nafte mogla smanjititi za 2.7 milijuna barela nafte u iduća 4 mjeseca. U Njemačkoj bi takve mjere smanjile ruski uvoz za trećinu.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.