fbpx
Screenshot: N1

DOSADILI JOJ DVA GOJENCA! Holy se osvrnula na političke aktualnosti u Hrvatskoj i svijetu, istaknula što nam je Ukrajina dokazala

Autor: Ivor Kruljac

Gostujući na N1, bivša saborska zastupnica Mirela Holy komentirala je trenutne političke aktualnosti. Osvrnula se na sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, ustvrdivši kako njihova prepucavanja služe za skretanje pažnje s bitnih stvari.

 “Čerupanje dva gojenca iz Ministarstva vanjskih poslova. Mislim da su postali jako dosadni. Iskreno više ni ne pratim o čemu oni komuniciraju. To su različiti epiteti, čini mi se da smišljaju neke kalambure da bi bili zanimljiviji javnosti, ali kad vi kontinuirano vrtite jedno te isti narativ mislim da i najostrašćenijim zagovornicima jedne ili druge strane to postaje dosadno”, rekla je na početku. To je pokušaj spina, da se prebaci pozornost s nečeg što je srž problema ili s važnog društvenog pitanja koje treba rješavati. Naravno da premijeru ne odgovara kontinuirana priča o njegovim ministrima koji su stalno u nekim potencijalnim koruptivnim aferama, ali očito ni Pantovčaku, odnosno Zoranu Milanoviću, ne odgovara da se probaju rješavati važna društvena pitanja jer i on ima prste u medu, jer je i on bio premijer”, smatra Holy. Dodaje i kako ne zna što je točno premijeru u glavi oko ministra Banožića ali da bi zato Milanović mogao imati koristi jer je Banožić kao ministar obrane idealna žrtva predsjednikova verbalnog nasilja. Istaknula je i problematičnost domaćeg pravosuđa, koje je najgore u Europi s mišljenjem 79% građana kako taj sustav nije niti neovisan, niti objektivan.

“Mislim da to nije samo stvar percepcije nego kada gledamo iz slučaja u slučaj, vidimo da postoji slizanost izvršne i zakonodavne vlasti. Dok ne budemo imeli nezavisno pravosuđe, ništa se neće promijeniti. Milanović je u pravu, ali ako forma dolazi u prvi plan skreće se pozornost sa sadržaja. On ne igra ulogu koju bi predsjednik trebao igrati, a to je da bude osoba koja balansira sustav i drži institucije da funkcioniraju”, komentirala je Holy Milanovićeve izjave oko Ustavnog suda. Dodala je i kako predsjednikovi pozivi na ukidanje Ustavnog suda nisu njegovi prvi ispadi oko tog pravosudnog tijela, te već godinama njeguje ponižavajuću retoriku i loše mišljenje o njemu.


Sad je trenutak za zelenu tranziciju

 Holly je istaknula anketno istraživanje koje je pobilo navode klerikalnih udruga i konzervativnih političkih stranaka kako su građani u Hrvatskoj protiv abortusa. Ocijenila je pravo na pobačaj kao pitanje ljudskog prava, mogućnosti upravljanja životom i tijelom te kako se Hrvatska valjda neće vratiti u srednji vijek. Također smatra da vjernici ustvari nisu protiv prava na izbor.

“Mislim da se većina političara u Hrvatskoj ponaša kalkulantski. Mislim da je Plenković svjestan toga da većina građana nema ništa protiv toga da abortus bude omogućen ženama, međutim on je svestan toga koliku moć ima Katolička crkva i rekla bih da tu u velikoj mjeri zapostavlja svoj posao i ne radi u intersu javnosti upravo kako ne bi svoje saveznike previše iziritirao i tu sam bila jako blaga”, objasnila je Holy zašto vladajući ne donesu novi zakon o prekidu trudnoće.  Tema se potom prebacila na zelenu tranziciju, a Holy je otkrila da ju brine tko će je provesti. Dodala je i kako je rat u Ukrajini pokazala veliku ovisnost o fosilnim gorivima, ponajviše plinu.

“Mislim da bi ovo trebao biti dodatni argument tome kako se treba jako jako ubrzati zelena tranzicija i ja sam definitivno na polazištima ovih koji smatraju da je ovo odličan trenutak da se ubrza zelena tranzicija”, zaključila je Holy.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.