foto: arhiva/dnevno

DORH: Branimir Glavaš služio se krivotvorenim dokumentima u optužbama protiv Miroslava Kraljevića

Autor: Dnevno

Dokumenti na koje se saborski zastupnik Branimir Glavaš pozivao kad je lani optužio zamjenika osječkog županijskog državnog odvjetnika za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku su – kritvoreni, objavio je danas DORH, piše Večernji list.

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, povodom izjava i objava u medijima vezano za istup zastupnika u Hrvatskom saboru u odnosu na zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku iz početka ožujka 2018. godine, iz prikupljenih podataka i relevantne dokumentacije utvrdilo kako je riječ o krivotvorenim dokumentima.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pribavilo je relevantne podatke putem Interpola te je zatražilo međunarodnu pravnu pomoć od Republike Srbije i provodi daljnje izvide u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela krivotvorenja isprava”, objavio je DORH.

Glavaš je, podsjetimo, kritizirao rad zamjenika državnog odvjetnika iz Osijeka Miroslava Kraljevića za kojeg tvrdio da je u ratu aktivno sudjelovao u agreskorskoj vojsci, zaključivši kako ne bi mogao biti na dužnosti u DORH-u da svi državni odvjetnici prolaze sigurnosne provjere. Glavaševe tvrdnje DORH je demantirao već tada, u ožujku 2018. godine. “Miroslav Kraljević živio je prije rata sa svojom obitelji u Šidu gdje je kao diplomirani pravnik s položenim pravosudnim ispitom radio u tadašnjem PIK-u Šid. Nikada nije bio član Saveza komunista. Tijekom 1988. godine u Iloku prekršajno je kažnjen zbog pjevanja hrvatskih pjesama. U srpnju 1991. godine nakon sukoba hrvatske policije (među čijim pripadnicima je bio i brat njegove supruge) s pripadnicima JNA u Iloku, u centru Šida pretukli su ga pripadnici četničke paravojne postrojbe “Beli orlovi”. Krajem prosinca 1991. godine prisilno je mobiliziran u postrojbu TO Šida pri čemu nikada nije napuštao područje Republike Srbije niti sudjelovao u bilo kojoj vrsti ratnih djelovanja. Tom prilikom trebao je kao hrvatski nacionalist biti likvidiran s još dvojicom mobiliziranih muškaraca, a o čemu postoji pisani dokaz. Nakon dvadesetak dana je demobiliziran. Pišući o stradanjima Hrvata u Srijemu dr. Milan Bičanić u svojoj knjizi “Srijem – krvavo krilo Hrvatske” između ostalog navodi: “Mnogi Hrvati u Šidu privođeni su na “informativne razgovore”. U šidskoj policijskoj stanici pretučeni su i zlostavljani. Među prvima kroz to su prošli: Miroslav Kraljević…” Odluku o trajnom napuštanju Republike Srbije donosi u proljeće 1992. godine nakon višestrukih prijetnji telefonom te nakon što se djeca u vrtiću više nisu htjela igrati s njegovom djecom jer im je otac “ustaša”. U lipnju 1992. godine boravi u Osijeku tražeći stan za svoju obitelj, a trajno napušta Republiku Srbiju 4. rujna 1992. kada ilegalno preko Mađarske s cijelom obitelji (supruga i dvije kćeri u dobi od 9 i 4 godine) dolazi u Osijek.Tijekom 1992. godine u Osijeku jedan je od osnivača i prvi predsjednik “Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke”, navelo je Državno odvjetništvo tada u priopćenju.

Kraljević je u domovinskom ratu bio dragovoljac, a od 22. veljače 1993. do 9. travnja pripadnik 10. domobranske pukovnije stacionirane u Nuštru, na prvoj crti bojišnice. U lipnju te 1993. imenovan je za zamjenika u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Tadašnji ministar obrane Gojko Šušak 28. lipnja 1995. temeljem ratnog rasporeda rasporedio ga je na radno mjesto zamjenika vojnog tužitelja, što je Kraljević bio do 6. prosinca sljedeće godine. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku je od 2003., a prije stupanja na tu dužnost bio je tužitelj u Belom Manastiru, od 1997. godine. “Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost je više puta, nakon provedenih sigurnosnih provjera, davao pozitivno uvjerenje o Miroslavu Kraljeviću za pristup klasificiranim podacima najvišeg stupnja tajnosti “vrlo tajno”. Njegov rad redovito je ocjenjivan i svaki put je zaključeno kako svoju državnoodvjetničku dužnost obnaša savjesno, stručno i uredno. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku smatra kako su u posljednjih mjesec dana, neistinitim objavama i izjavama pojedinaca, povrijeđena temeljna ljudska prava Miroslava Kraljevića, kao osobe, obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja i kao državnoodvjetničkog dužnosnika”, priopćilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.