foto: ilustracija/hanfa

Donesena Odluka o usklađenju sredstava jamstvenog pologa za mirovinska društva

Autor: Dnevno

Na četvrtoj ovogodišnjoj sjednici, a na temelju odredbi, Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je Odluku o usklađenju sredstava jamstvenog pologa za 2020. godinu, obveznu za  mirovinska društva.

Po novoj odredbi, mirovinsko društvo dužno je za svakih deset tisuća članova iznad pedeset tisuća članova svih kategorija obveznih mirovinskih fondova kojima upravlja održavati jamstveni polog najmanje u vrijednosti osnovice koju čini iznos od milijun kuna usklađen prema indeksu potrošačkih cijena, na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku, pri čemu je baza za izračun 2002. godina.

Državni zavod za statistiku je objavio kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu 2019. godine, u odnosu na prosinac 2018. godine, više za 1,4% odnosno da indeks potrošačkih cijena za 2019. godinu iznosi 101,4, a osnovica iz stavka 1. ovoga članka za 2020. godinu iznosi 1.404.205,45 kn.

Usklađenje sredstava jamstvenog pologa prema utvrđenoj osnovici za 2020. godinu iz stavka 3. ovoga članka, mirovinsko društvo dužno je izvršiti u roku 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, a mirovinsko društvo dužno je Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga dostaviti dokaze o stanju jamstvenog pologa i usklađenju izvršenom u skladu s ovom Odlukom

Uz to, na donesena su i rješenja kojima se, uslijed izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, odobravaju izmjene i dopune statuta i to: AZ obveznog mirovinskog fonda – A, B i C kategorije, Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda – A, B i C kategorije i PBZ CROATIA OSIGURANJE – A, B i C kategorije.

Na sjednici je doneseno rješenje kojim se Krunoslavu Županu daje suglasnost za obavljanje funkcije člana uprave Erste & Steiermärkische S-Leasing d.o.o. iz Zagreba te rješenja kojima se izdaje odobrenje za Matiju Birova, za obavljanje funkcije člana nadzornog odbora PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima te odobrenje za Luku Babića, za obavljanje funkcije člana nadzornog odbora PBZ CROATIA OSIGURANJE dioničko društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima.

Detaljne objave sa četvrte ovogodišnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe možete pročitati ovdje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.