Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DOMOVINSKI POKRET UPOZORAVA: ‘Hrvatska propada i nestaje’, ‘Dobili smo raseljenu Slavoniju’

Autor: Dnevno.hr

Potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić upozorio je u petak kako rezultati Popisa stanovništva, kućanstava i stanova pokazuju da Hrvatska propada i nestaje, pri čemu najveći pad bilježe “rubne” županije jer za ta područja ne postoji nikakva državna politika.

“Sve stvari koje nam se događaju, od svih afera – Janafa, Krš-Pađene, HNB-a, rezultiraju da Hrvatska propada i nestaje a mi samo gledamo tko je najmanje kriv”, komentirao je Radić na konferenciji za novinare rezultate najnovijeg Popisa stanovništva, ističući kako je je poznato koje su dvije stranke (HDZ i SDP) ovih godina vladale Hrvatskom te bi stoga trebale i podnijeti račun.


Prvi rezultati Popisa stanovništva, kojeg je prošle godine proveo Državni zavod za statistiku, pokazuju da Hrvatska ima 3.888.529 milijuna stanovnika.

Radić je podsjetio da je po popisu stanovništva iz 2011. Hrvatska imala 4,281 milijun stanovnika, a sad je 3,88 milijuna, što predstavlja pad od oko pola milijuna stanovnika.

Gotovo identične brojke s popisom iz 1948.

Napomenuo je i da je RH po popisu stanovnika iz 1991. imala 4,78 milijuna stanovnika, što u odnosu na sadašnje brojke govori o padu od gotovo 900.000 stanovnika. Naveo je i da je popis stanovništva iz 1948. koji je, rekao je, pokazao gotovo identične brojke stanovnika kojih je tada bilo 3,75 milijuna.

Vezano uz pad broja stanovništva po županijama, Radić je ocijenio da Grad Zagreb nema pad jer se radi o tzv. unutarnjim migracijama. Pritom je da najveći pad imaju županije koje su “rubne”, jer za ta područja ne postoji nikakva državna politika koja bi zadržala stanovništvo na tim područjima.

Vukovarac Stipo Mlinarić Ćipe upozorio je da je raseljena Slavonija rezultat HDZ-ova projekta Slavonija, Baranja i Srijem jer nema strategije i poboljšanja života u selima.

Od projekta Slavonija, Baranja i Srijem dobili smo raseljenu Slavoniju

“Nažalost, od projekta Slavonija, Baranja i Srijem dobili smo raseljenu Slavoniju i to je isključivo krivica Vlade u Zagrebu jer nije imala viziju što i kako napraviti”, upozorio je Mlinarić Ćipe.

Istaknuo je i da je ljudi u tom okruženju, koje je nakon mirne reintegracije potpalo pod Erdutski sporazum koji umjesto pet godina vrijedi još danas, nakon 22 godine, napustilo Slavoniju gdje i dalje postoje odvojeni vrtići, škole i kafići, pa zbog toga ne vide mjesto ostanka za svoju obitelj.
Očekuje da će rezultati popisa po etničkoj strukturi u Vukovaru potvrditi da “ćirilićne ploče neće biti nikada u Gradu Vukovaru”, jer će rezultati pokazati da Srba u Vukovaru nema 33 posto, ocijenivši da se manipuliralo prijašnjim popisima stanovništva.

Ističući da je Europska komisija odbila Vladin prijedlog za produljenje roka korištenja novca iz Fonda solidarnosti namijenjenog obnovi nakon potresa, član Predsjedništva DP-a Igor Peternel kazao je da je Hrvatska izgubila milijarde kuna, upozorivši kako je od odobrenih 5,1 milijardi kuna do sada iskorišteno tek oko 2,3 posto.

Nije se dogodilo ništa, obnovilo se nije ništa

“Na kraju se nije dogodilo ništa, obnovilo se nije ništa”, poručio je i ustvrdio da smo time propustili ogromnu priliku jer je i bez potresa Grad Zagreb infrastrukturno devastiran, pa tako svaki tjedan u nekoj od gradskih četvrti dolazi do pucanja cijevi i poplava.

Peternel je upozorio i da europski novac nije iskorišten niti za obnovu posljedica razornog potresa na Banovini, jer obnova stoji. Dodao je kako su samo neke udruge uspjele na tom području obnoviti nekoliko kuća, ali država nije uspjela ništa.

Ustvrdio je da odbijanje produljenja roka za novac iz Fonda solidarnosti namijenjen obnovi od potresa pokazuje potpunu nesposobnost Vlade da se uhvati u koštac s tim problemom.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.