Ilustracija/Screenshot/Youtube

‘Dolijao’ džepar iz zagrebačke bolnice, policija savjetuje kako se zaštititi od njegovih kolega

Autor: Dnevno

Dvadesetosmogodišnjak se sumnjiči da je, u čekaonici Kliničke bolnice “Dubrava”, pacijenticama odvraćao pažnju dok im je iz torbica krao novčanike. Mladić je navodno, u drugoj polovini srpnja te početkom kolovoza, okrao tri žene u dobi od 63, 73 i 75 godina, ukupno ih oštetivši za 1.380 kuna.

Zbog tog slučaja, zagrebačka policija je objavila savjete građanima kako se zaštititi od krađe, upozoravajući da džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći neposredan doticaj sa žrtvom.

Sredstva javnog prijevoza, tramvajska i autobusna stajališta, zdravstvene ustanove, tržnice, sajmovi, trgovački centri i mjesta javnih okupljanja, lokacije su na kojima najčešće “ordiniraju”, nerijetko pokazujući iznimnu lukavost. Koriste, primjerice, naguravanje ili naslanjanje tijelom u masi, a znaju se i “dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, čime joj odvraćaju pažnju od onoga što doista čine.

Do novčanika dolaze tako da zavuku ruku u torbicu ili džep žrtve, ili pak, oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće. Često rade u paru – jedan odabire žrtvu i “olakšava” je za novčanik; drugi preuzima plijen te se žustro udaljava s poprišta.

Policija građanima savjetuje da sa sobom nose samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica te da gotovinu, kartice i sitni novac nose odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutarnjem džepu jakne. Nadalje, poklopac torbe uvijek bi trebao biti s unutarnje strane, uz tijelo, a  torbe nikad ne bismo smjeli ostavljati otvorenima i izvan vidokruga.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.