fbpx
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/ilustracija

DOLIJALI ZAGREBAČKI ‘PODUZETNICI’ Evo tko su ljudi koji su ‘zamračili’ 15,1 milijun kuna

Autor: S.P.

U Zagrebu su u četvrtak policija i USKOK proveli veliku akciju u kojoj je uhićeno više od 10 osoba.

Naime, nakon što je porezni Uskok uočio nesrazmjer priljeva novčanih sredstava, (ne)plaćenog poreza i ostalih davanja, u slučaj se umiješao PNUSKOK i krenulo je kriminalističko istraživanje.

Temeljem tog istraživanja, uhićeni su poduzetnici iz Zagreba, a istražitelji su nadzirali još sedam trgovačkih društava, objavio je Jutarnji list.

Zaključak kriminalističkog istraživanja je utaja 15,1 milijun kuna poreza u sustavu zločinačkog udruženja.

Kako doznaje Jutarnji list, kao glavni organizatori utaje su naznačeni Siniša Bošnjak (39) i Sebastijan Berišić (42) koji su koristili niz tvrtki za utaju PDV-a.
Osim organizatora, privedeni su još i Hrvoje Ljubičić, Ivan Bošnjak, Kamenko Vučić, Danijel Palić, Haris Halidović, Josip Ancić, Faisal i Alan Al Zoubi te Krešimir Gečević, a među njima bila je i jedna žena Maji Marković. Prva kriminalna djela počela su 1. siječnja 2019. i trajale su sve do 4. ožujka 2021.

Kroz dvije godine su tako kroz PDV i carinska davanja, koristeći model tzv. nestajućih trgovaca, oštetili državni proračun za gotovo 15,1 milijun kuna. Tvrtke preko kojih se zamračio novac bile su  Geni kameni, Tana Consulting, E-Shop prodaja, Svemrežje, Super ponuda, Handy management i Mega Impex.

Sumnja se da su Siniša Bošnjak i Sebastijan Berišić kao voditelji poslovanja tvrtke Dragon sistem 75 i još sedam tvrtki formalno angažirali u tvrtkama kao odgovorne osobe druge ljude koji nisu imali nikakvih ovlasti u poslovanjima. Prema PNUSKOK-u oni su željeli steći nepripadnu materijalnu dobit neplaćanjem PDV-a, a u to su upleli i Maju Marković.
Naime, ona je prema naređenju Siniše Bošnjaka za tvrtke izrađivala nevjerodostojne izlazne fakture i obavljala plaćanja. Bošnjak je s Hrvojem Ljubičićem dogovarao isporuku robe iz inozemstva, a Ivan Bošnjak je vodio poslove zaprimanja, skladištenja i isporuke robe kupcima diljem Hrvatske.

Ipak su za dio robe izdavale račune s iskazanim PDV-om, ali je dio isplaćen na crno bez računa. Sumnja se da se u gotovini plaćao dio robe.

Tvrtke Geni kameni i Tana Consulting su naplaćena sredstva transferirale na tvrtke kojima su stvarno upravljali Bošnjak i Berišić.

Neke od tvrtki koje se istražuju su osnovane za 10 kuna kao jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, a nakon nekog vremena su postale društva s ograničenom odgovornošću. Mega Impex je osnovan u listopadu prošle godine.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.