Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Doktorica Zadravec zbog Kajtazija traži zaštitu policije: ‘Sramite se, nasilniče’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi u slobodnom govoru u Saboru u petak je izrazio zgražanje istupom predstojnice kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Dijane Zadravec, koja je na Facebooku napisala objavu u kojoj piše da Romi u Međimurju ‘siluju mačke, piju, pucaju i rade nove Rome’.

Kajtazi nije birao riječi o Zadravec, prozvao ju je da zaziva prisilnu sterilizaciju Romkinja, te da se ode liječiti jer je očito psihički nestabilna i pod stresom.


Sada je reagirala i sama doktorica Zadravec te saborskom zastupniku romske nacionalne manjine uputila otvoreno pismo koje je objavila na svom Facebooku.

Zadravec uputila otvoreno pismo Kajtaziju

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Pratila sam danas Vaše petominutno nadahnuto izlaganje s govornice Hrvatskog sabora. Pročitali ste unaprijed pripremljeni patetični tekst koji, grubo gledano, sadrži dvije nezavisne cjeline. Obje te cjeline najavili ste kao svoj komentar na „najnoviji ispad uvažene Dijane Zadravec“. U prvoj cjelini prepunoj mizantropije i smišljenog vrijeđanja na osobnoj razini, okomili ste se na mene i na moj račun iznijeli najgrublje vulgarnoklevetničke i seksističke izjave, ne sustežući se niti od lažnih i izmišljenih tvrdnji.

Drugu cjelinu svojeg govora posvetili ste vlastitoj samohvali opisujući da ste kao zastupnik u Hrvatskom saboru tu dužnost opravdali raspravljanjem i podnošenjem amandmana u vezi tema koje se tiču romske zajednice. Tvrdite tako da ste ulagali amandmane na Zakon o zaštiti životinja i „s romskim udrugama i udrugama za zaštitu životinja proveo niz aktivnosti kako bi se psi iz romskih naselja zabrinuli.“

Ovim otvorenim pismom, zgrožena Vašim sramotnim nastupom u sabornici želim reagirati na neistine i insinuacije, na klevete i omalovažavanja kojim ste ispunili svoje petominutno izlaganje. U isto vrijeme bilo Vam poznato da je povodom moje Facebook objave na koju ste se obrušili, u proteklih tri dana više od 700 građana reagiralo podržavajući njezin sadržaj. Toliki iskazani interes građana pokazuje da je zaštita životinja u našem društvu jedno od nerješenih pitanja, zbog čega, u javnom interesu, kao političar i zastupnik u Hrvatskom saboru imate obvezu aktivnog sudjelovanja u rješavanju tog pitanja. Tako niste postupilia, a zastupničkom prisegom obvezali ste se svojom čašću da ćete se u svojem radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske. Napad na mene, jer sam podržala aktivnosti Azila Prijatelji Čakovec i usudila zlostavljanje životinja od postupaka koje zakon zabranjuje, predstavlja Vaše izravno podržavanje prekršitelja zakona, odnosno totalno je suprotno sadržaju dane prisege. Prema meni iskazali ste netrpeljivost i mržnju i postupili po principu „ubiti glasnika“, očigledno očekujući da, ako se o problemu ne govori, on niti ne postoji”, piše Zadravec.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

‘Sve što je rekao je sramotno’

Zatim kaže da joj nije jasno kakve je to aktivnosti proveo s romskim udrugama i udrugama za zaštitu životinja kako bi se psi iz romskih naselja zbrinuli, no nije joj cilj baviti se njegovom samohvalom.
Naprotiv, poručuje mu da je sve ono što je izjavio na njezin račun sramotno i nedolično.

“U svojem današnjem govoru niste imali potrebu navesti razloge zbog kojih sam napisala objavu na svojem Facebook-u koja je povod Vašeg govora, niti ste nazočnim zastupnicima i cijeloj hrvatskoj javnosti pružili priliku za razumijevanje zbog čega se okrutno obrušavate na mene, a moju objavu ste uvodno samo nazvali ispadom.
Vi i ja, nasreću, ne poznajemo se. Nikada se nismo sreli. Nikada nismo kontaktirali. To Vas nije spriječilo u agresivnom nastupu koji prelazi dopuštene granice ponašanja časne dužnosti zastupnika Hrvatskog sabora, prelazi granice ljudskog i civiliziranog komuniciranja, osobito ophođenja muškarca prema ženi.

S obzirom da se ne poznajemo, predstavit ću se. Podrijetlom iz Međimurja, odgojena sam u tradicionalnom hrvatskom duhu, obrazovana iz humanističkih znanosti do najviše akademske nacionalne i europske razine. Moje obrazovanje iz humanističkih znanosti, uključujući kućni odgoj, podrazumijeva da su sva moja profesionalna i osobna stremljenja uvijek i isključivo usmjerena na dobrobit čovjeka te svekoliku zaštitu čovjekove okoline u kojoj dobrobit životinja zauzima posebno važno mjesto. Pri tome, moja humanistička orijentacija prema čovjeku odnosi se jednako na sve ljude bez obzira na njihovu pripadnost, dob, spol, nacionalno ili socijalno podrijetlo. Osim humanističke orijentacije gorljivi sam zagovornik istine i pravde te bespogovornog poštivanja hrvatskih propisa od strane svih građana na jednaki način.

U Međimurju, osim domicilnog hrvatskog stanovništva, brojnije nego u drugim dijelovima Republike Hrvatske žive pripadnici romske nacionalne manjine. Kao manjinsko stanovništvo slijedom hrvatskih propisa na području Međimurja oni uživaju posebnu zaštitu, međutim, osim tih posebnih prava, pripadnici romske nacionalne manjine, na jednaki način poput svih drugih građana, imaju obvezu poštivanja hrvatskih propisa, uključujući i Zakon o zaštiti životinja.

Taj Zakon propisuje odgovornosti i obveze fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja. Uključuje zaštitu njihovog života, zdravlja i dobrobiti, propisuje način postupanja sa životinjama i uvjete koji su potrebni za njihovu zaštitu pri držanju, uzgoju i drugim odnosima prema životinjama. Među zabranjenim postupcima, u svrhu zaštite životinja, propisana je isključiva zabrana usmrćivanja, nanošenja boli, patnje i ozljeda, te namjernog izlaganja strahu i bolestima.
Svako nepridržavanje navedenih zakonskih obveza podrazumijeva prekršajno kažnjavanje i mogućnost oduzimanja životinja koje se nalaze u stanju na temelju kojeg se može zaključiti da trpe boli, patnju ili veliki strah odnosno da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezinog života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom. Za Vaše informiranje, taj je zakon objavljen u Narodnim novinama broj 102/17 i 32/19. Osim zaštite koju životinjama pruža Zakon o zaštiti životinja, zaštitu im pruža i Kazneni zakon Republike Hrvatske”, piše Zadravec.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Navodi, niti jedna odredba tog Zakona, niti Kaznenog zakona RH, ne isključuje obvezu pripadnika romske zajednice na poštivanje zakona, već i oni, jednako poput svih ostalih građana Republike Hrvatske, moraju poštivati zakonsku obvezu i zaštićivati životinje na način propisan zakonom.

“U Facebook objavi Azil Prijatelji Čakovec od 14.studenog 2023., koju sam prenijela na svojem Facebook profilu a Vi ste ju svjesno ignorirali, opisana je kaotičnost i bespomoćni apel Azila za pomoć koji je započeo rečenicom „Ovo danas je bio apsolutni kaos.“

Nakon toga Azil opisuje da su ponovno izvršili kontrolu u romskom naselju u Kuršancu, gdje odlaze svakih 1,5 do 2 mjeseca, a išli su ciljano na dvije adrese zbog podnesene prijave. Kad su zašli u prvu ulicu, opisuju predstavnici Azila, sa svih strana počeli su izvirati štenci, nove kujice, kujice koje su tek rodile. Štenci su bili bolesni, šugavi i puni glista. Djeca koja su donosila te štence plakala su kad su ih predstavnici Azila oduzimali, a ne zna se koji je od štenaca bio bolesniji. Nakon toga uslijedile su ucjene, galama i vrijeđanje, i to je bio događaj u samo jednoj ulici. Nadalje pišu predstavnici Azila da komunalno redarstvo piše prekršajne naloge, inspekcije podnose optužne prijedloge nakon čega sudovi donose kazne, ali sve završava na FINI jer se socijalna pomoć i dječji doplatci ne mogu ovršiti.

Predstavnici Azila dramatično dalje opisuju da ako stanu s aktivnostima, samo u tom naselju za godinu dana biti će novih 500 pasa. Opisuju da o psima nitko ne brine, da ih se hrani napojem ili starim kruhom, nisu cjepljeni, ne čisti ih se od parazita i slično. Na kraju su zaključili da oni ne mogu toliko pasa spasiti koliko se novih može dovući za igračku djeci. „A kad porastu – uginuo je, pregazio ga je auto, ne znam, nestao je. Strašno, jednostavno strašno.“ Uz navedeni apel za pomoć Azila objavljene su i fotografije koje svjedoče istinitosti navedenih tvrdnji.

Povodom tog apela u protekla tri dana reagiralo je oko 250 korisnika Facebook-a i svi su izrazili zgražanje opisanim stanjem tražeći hitnu pomoć odgovornih i šire društvene zajednice. U svim tim reagiranjima bezuvjetno je osuđeno zanemarivanje životinja u navedenom romskom naselju”.

‘Nisam na reanimacije išla u štiklama’

Optužuje ga da je uvredama zlonamjerno ugrozio njezinu osobnost, profesionalni i fizički integritet.

“Takav svoj nastup, isključivo radi pojačanja njegovog dojma, imali ste još potrebu garnirati potpuno izmišljenim tvrdnjama da sam kao mlada liječnica radeći u Hitnoj službi u Čakovcu, prilikom intervencija povodom prometnih nesreća „unesrećene išla reanimirati u uskoj minici i sunčanim naočalama zategnutim u kosi“.

Ova potpuno izmišljena i odvratna seksistička laž nije Vam na čast, jer da išta znate kako se radi u Hitnoj pomoći, ne bi intervenciju povodom prometne nesreće opisivali kao modnu pistu. Tu se spašavaju ljudi i ljudski životi, gospodine saborski zastupniče, i u tim okolnostima nevažan je izgled i odjeća liječnika i medicinskog osoblja već je važno njihovo znanje i sposobnost, a iznad svega sposobnost za pružanje adekvatne i pravovremene pomoći u teškim okolnostima. Osim toga svi pripadnici Hitne službe uvijek svoj posao obavljaju u propisanoj zaštitnoj odjeći.

Na takav Vaš mizogeni nastup šutnja bi bila najbolji odgovor, međutim kako ste za svoj zlonamjerni i uvredljivi govor zloupotrijebili govornicu Hrvatskog sabora, nikome pa niti Vama ne dopuštam iskazani šovinizam i klevete zbog čega Vam ovim otvorenim pismom upućujem kritiku i prigovor”.

‘Nisam se zauzimala za sterilizaciju Romkinja’

Dodaje i da se nije zalagala za ‘uvođenje rasnih zakona’.

“Ova Vaša gnjusna insinuacija o rasnoj ili nacionalnoj netrpeljivosti nedopustiva je, a ako je moj Facebook status jadan, nije nimalo jadniji od Vašeg u kojem objavljujete sadržaj svojih zastupničkih aktivnosti. Razlika u našim statusima je samo u tome što ja pišem isključivo istinu o važnim društvenim temama. Nisam, naravno, zauzimala se za uvođenje nikakvih rasnih zakona niti za sterilizaciju Romkinja, a moja Facebook objava nema nikakve veze s genocidom Roma u prošlosti. Nisam se niti zalagala da se Zakon o zaštiti životinja posebno primijeni za građane romske nacionalnosti, već sam se zalagala za striktnu primjenu tog Zakona koji zabranjuje i kažnjava sva nedozvoljena ponašanja na štetu životinja te predviđa i oduzimanje životinja koje se nalaze u stanju na temelju kojeg se može zaključiti da trpe boli, patnju ili veliki strah odnosno koje su ozlijeđene ili bi nastavak njihovog života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom.

Biti zastupnik u Hrvatskom saboru časna je dužnost koja uz brojna prava ima i obveze. Samo jedna od tih obveza je da se takvim javnim djelovanjem opravda ukazano povjerenje i javnost ne obmanjuje te da se manipulacijama ne stječu željeni politički probitci.

Da ste istinski borac za prava Roma, tada bi na tragovima Facebook apela Azila Prijatelji Čakovec, umjesto neljudskog i seksističkog obrušavanja na mene, odmah s predstavnicima Azila otišli u romsko naselje Kuršanec i neposredno se uvjerili u stanje koje je Azil opisao, a nakon toga autoritetom zastupnika Hrvatskog sabora zatražili od mještana toga naselja da isključivo postupaju po zakonu i brinu o životinjama čiji su vlasnici. To Vam, naravno, nije palo na pamet. Umjesto toga spremno ste pripremili pisani govor i iskoristili govornicu Hrvatskog sabora te cijelu hrvatsku javnost za linč i manipulativno jezivi obračun sa mnom kako bi, kod onih koji Vam vjeruju, ostavili dojam da se svojim aktivnostima svesrdno borite za dobrobit pripadnika romske zajednice”.

Kajtazi se obrušio na ‘zločestu doktoricu’ Zadravec: ‘Mislio sam da je pijana’

Potražit će zaštitu policije

Osvrnula se i na njegove izjave da je psihički nestabilna osoba koja treba pomoć te pozive da ju sankcionira HDZ, čija je članica.

“Grozne su Vaše objede i neistinite tvrdnje i zbog takvog nastupa treba Vas biti sram. Sulude su tvrdnje i savjeti da bi trebala zatražiti medicinsku pomoć zbog navodne psihičke nestabilnosti, navodnog stresa te insinuacije o alkoholu, a zaključak da nisam u stanju obavljati svoj posao potpuno je besmislen. Olako kvalificirate osobe koje niti ne poznajete i olako iznosite stavove o pitanjima za koja nemate nikakvih znanja. Odakle Vam pravo na to? Sramite se poštovani gospodine Kajtazi! Da Vas ne štiti imunitet zastupnika Hrvatskog sabora sve ovo što sada ističem, u još ozbiljnijoj formi rekao bi Vam Kazneni sud. Svojim vokabularom napali ste mene, ali zapravo ste pokazali svoje pravo lice. Nasilnik ste, nedostojan povjerenja hrvatskih glasača i nedostojan dužnosti zastupnika u Hrvatskom saboru.

Na Vaše pozive da se sa mnom obračunaju razne nabrojene institucije koje pozivate u akciju, ali i brojne neimenovane koje ste prijetećim i klevetničkim nastupom pozvali na linč i obračun sa mnom jer ste svojim vokabularom na mojim leđima nacrtali metu, mogu odgovoriti pozivom biračima da Vam na predstojećim parlamentarnim izborima ne poklone povjerenje ako ga nakon ovog nedopustivog ispada ponovno zatražite. Na takve Vaše otvorene prijetnje upućene iz zgrade Hrvatskog sabora i ugrožavanje moje sigurnosti koju zazivate, zatražit ću pravnu zaštitu, ali i fizičku zaštitu MUP-a. Nakon današnje Vaše izjave kojom ste se obrušili na mene i to samo zbog iznesene istine čiji Vam sadržaj ne odgovara pa ga bezočnim napadom u s pozivom na linč želite sakriti, od Vas kao zastupnika Hrvatskog sabora te naručitelja i poticatelja daljnjih nezakonitosti prema meni, osjećam nesigurnost. Beskrupuloznost koju ste pokazali zastrašujuća je”, napisala je u dugom pismu Zadravec.

Zadravec oplela po Romima: ‘Kad ne pucaju, kradu ili mrtvi pijani leže i rade nove Rome’

Što je sve napisala u objavi koja je uzrujala Kajtazija?

Podsjetimo, Zadravec je podijelila objavu Azila Prijatelji Čakovec u kojoj volonteri opisuju loše stanje u međimurskom romskom naselju, a zatim se i sama žestokim kritikama obrušila na romsku zajednicu.

Foto: Screenshot/Facebook

“Kako izgledaju Romi u Međimurju – što rade domicilnom stanovništvu i životinjama – kad ne pucaju, siluju mačke ili mrtvi pijani leže naokolo i rade nove Rome, ne kradu i… Popis dug… Kad ne ucjenjuju Hitnu pomoć koja mora po njih jer ne dao Bog da ih odbiju, a drugi koji plaćaju zdravstvo čekaju u plućnom edemu… Iskustva su grozomorna”, napisala je. “Al’ ne dao Bog da kažeš da su cigani”, piše u statusu.

 

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.