Foto: Profimedia

DOKTORI GA SPRDALI NA BOLNIČKIM HODNICIMA! Poznati hrvatski sportaš i političar zavapio: ‘Muka mi je od ove dvoličnosti!’

Autor: Ana Korenić

Vedran Jerković, bivši vaterpolski reprezentativac i političar, na svom se Facebook profilu osvrnuo na situaciju u državi uzrokovanu epidemijom koronavirusom i najavu kraha zdravstvenog sustava.

U razgovoru nam je otkrio kako se na propast hrvatskog zdravstvenog sustava “još može samo lupiti pečat i ovjeriti kod javnog bilježnika”.

“Ja znam ovaj kvazisustav iznutra, a divim se jedino onim pojedincima koji su kvalitetni, ne znam ni što tu još uvijek rade. Zbog bolesti djeteta sam često u Zürichu, to je pravi zdravstveni sustav. Muka mi je od ove dvoličnosti!”, govori nam Jerković.

Facebook objavu prenosimo u cijelosti:

“Iz osobnog iskustva ću vam reći da se skup 30-godišnjih političkih odluka zvan zdravstveni sustav, raspao još puno prije. Hvata me muka i bijes kada ovih dana vidim dušebrižnike, neovisno političare vladajuće ili oporbene, kao i obične laike, kako uz patetične statuse na društvenim mrežama, nariču nad održivošću sustava. Gospodo draga, kojeg točno sustava? Onog u kojem sam svoje dijete sa 100%-tnim invaliditetom stavljao na hrđavu školjku bez daske u KB Dubrava, u onom zelenom obloženom jadu od wc-a, gdje na zidu nije bilo pišljivog wc papira?

Kojeg, između ostalih, zamisli ironije, proizvodi i jedno trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske? Sustava u kojem sam dva puta poluživo dijete nosio na ramenima u bolnicu, a auto sam ostavljao upaljen nasred ceste jer bolnica nema dostojno parkiralište, a u pitanju su minute? Sustava u kojem sam se ponižavao pred uglednim primarijusima u KBC Rebro, doslovno trčeći hodnicima za tim veličinama kao zadnji klošar, kumeći ih i moleći da nam odobre odlazak s Tonkom u Zurich kao jedinu slamku spasa?

Dok je Tonku samo dragi Bog tada držao na životu. Sustava u kojem su mi se ti isti ugledni primarijusi i struka, smijali na hodnicima Rebra u lice i sprdali s imenom bolesti moyamoya? Sustava u kojima ljude već 7 godina povlačimo za rukav kako bi Tonki pružili ono što je u mnogim državama svijeta zdravstveni minimum rehabilitacije i potrepština u ovakvim slučajevima? Sustava u kojima je taj isti sustav, nad kojim sada patetično naričete, godinama velikodušno cijenio svakodnevnu 24-satnu brigu roditelja njegovatelja 2500 kuna mjesečno?

Nije sve vas, svih ovih godina, bilo briga za nikakav sustav i nikoga. I sada vas nije briga za sustav nego za same sebe samo iz jednog razloga. Jer vas je danas strah. Ali ne znate vi što je strah, što je patnja, što je neizvjesnost, agonija, prepreke, očaj i bijes… Svejedno svima vama od srca želim da nikada ne upoznate sustav na način kako ga je moja obitelj upoznala. I tko zna koliko još takvih obitelji. Dok svim onim časnim imenima i prezimenima iz tog kvazisustava, koja su uklesana u kamen mojih sjećanja i kojima ću biti zahvalan dok sam živ, još jednom najveće moguće hvala! Samo zbog vas, kao i zbog Božje volje da vas stavi na naš put, moja Tonka je danas živa. Nikako zbog sustava nad kojim ovih dana mnogi nariču…”, napisao je Jerković.

SUSTAV…

Iz osobnog iskustva ću vam reći da se skup 30-godišnjih političkih odluka zvan zdravstveni sustav, raspao još…

Objavljuje Vedran JerkovićUtorak, 27. listopada 2020.

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.