fbpx
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

DOKTOR POJASNIO SVE: Liječnici i dalje prate pacijente koji su imali sindrom…

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je 11-godišnji dječak u Zagrebu.

Preminuo je u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, za Večernji list je potvrdio prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike.

Kako je pojasnio, dječak je razvio multisistemni inflamatorni sindrom i, nažalost, preminuo.

“Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti”, rekao je prof. Tešović za Večernji list.

Kako je istaknuo još proljetos liječnici su uočili kako Covid-19 kod mladih do 19 godina može razviti multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Tešović je već ranije objašnjavao kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a rijetko starije od 19 godina. Zabilježeno je desetak sličnih slučajeva.
Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine.

“Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem”, naglasio je u prosincu prosincu prof. dr. Tešović za 24sata.

Taj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.
Usprkos pojedinim razlikama, sindrom je sličan Kawasakijevu sindromu. To je pak bolest koja je karakteristična za djecu i neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upala srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg prouzročuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice. Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima, a liječnici i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom, piše Večernji list.

 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.