Foto: Mate Piskor / CROPIX

DOK U HRVATSKOJ GINU ZBOG MINA, BANOŽIĆ OBEĆAJE UKRAJINI! ‘Hrvatska će i dalje pružati svu potrebnu pomoć, između ostalog, i u humanitarnom razminiranju’

Autor: N.K

Hrvatski centar za razminiranje planira do kraja 2024. godine onesposobiti i uništiti minsko-eksplozivna i neeksplodirana ubojita sredstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na Dinari su pod minama još 16,4 četvorna kilometra.

Na toj je planini u nedjelju na predjelu Vrdovu od protupješačke mine “prom” poginuo 67-godišnji lovac. Mina je to koja pri pokretanju izleti u zrak i rasprsne opasne dijelove koji ubijaju ili teško ranjavaju u krugu 30 metara od eksplozije.

Na Dinari su pod minsko-eksplozivnim i neeksplodiranim ubojitim sredstvima još 16,4 četvorna kilometra, a kako je za Hinu izjavio načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić, veći dio njih uklonit će se krajem ove godine. Ostatak će biti uništen do kraja 2024. godine.

Cijela bi Hrvatska do 2026. godine trebala biti očišćena od mina. Pod minama i drugim eksplozivnim sredstvima još je 149,7 kilometara četvornih. Osim na Dinari, u Splitsko-dalmatinskoj županiji pod minama su još manji dijelovi na planini Svilaji.

Ipak, dok u Hrvatskoj i dalje ginu ljudi zbog položenih mina, ministar obrane Mario Banožić najavljuje pomoć u razminiranju Ukrajine.

Hrvatska je tako u petak obećala da će nastaviti pomagati Ukrajini, među ostalim, i u razminiranju, priopćilo je Ministarstvo obrane. Obećanje je dano na sastanku u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, na kojem su se saveznici obvezali poslati Ukrajini dodatno naoružanje, ali ne i tenkove koje Kijev već dugo traži.

“Hrvatska će i dalje pružati svu potrebnu pomoć, između ostalog, i u području humanitarnog razminiranja, rekao je ministar obrane Mario Banožić, koji je na sastanku bio s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga admiralom Robertom Hranjem”, stoji u priopćenju.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.