fbpx
Foto: Primorsko-goranska županija

DOGODILO SE ČUDO! Na lokalitetu Plavnik pronađena živa mlada periska, dali joj ime Morana

Autor: Dnevno.hr

Iz Ureda Županije Primorsko goranske županije su objavili kako je posljednjeg dana studenog, tijekom pregledavanja kolektora na lokalitetu Plavnik, pronađena jedna živa juvenilna jedinka periske. Ovo je najjužnija lokacija u sjevernom dijelu Jadrana gdje je pronađena živuća mlada jedinka te iako malena, prozirna i krhka, velika svega 1,5 cm ipak budi nadu u borbi ove vrste za preživljavanje.

Naime, već 2016. godine u zapadnom Sredozemlju je zabilježeno masovno ugibanje periski, da bi se tri godine nakon toga isto dogodilo u Jadranu.

Akcija skupljanja kolektora ličikni periske

Zbog svega toga javna ustanova “Priroda” i Prirodoslovni muzej Rijeka u suradnji sa DC Pelagos iz Njivica započeli su s akcijama sakupljanja kolektora ličinki periski na području akvatorija Primorsko-goranske županije. Najprije su kolektori, a to su u stvari rahle plastične mrežice usidrene uz morsko dno pomoću plutača, podignuti s lokaliteta Njivice na otoku Krku. Na toj lokaciji nije, nažalost, pronađena niti jedna mlada periska, što je izazvalo sumnju da su vjerojatno sve periske u akvatoriju Primorsko-goranske županije podlegle još nedovoljno protumačenom masovnom pomoru koji se okomio na ovu plemenitu i najkrupniju vrstu školjkaša diljem Sredozemnog mora.


U priopćenju se navodi kako su periske i prije pojave pomora bile ugrožene, a sve zbog nerazumnog djelovanja čovjeka. Masovno su je izlovljavali, najviše turisti, kao atraktivan suvenir. Zbog toga su gotovo iščezle da bi se nekoliko godina prije pojave masovnog pomora vratile i bile ponovno zapažene u većem broju i na mnogim lokalitetima duž obala Primorsko-goranske županije.

Na sreću, jedna je ipak pronađena na lokalitetu Plavnik. Pronađena mlada periska dobila je ime “Morana” po volonterki koja ju je uočila u kolektoru izvađenom s lokacije akvatorija otoka Plavnika. Djelatnici JU Priroda žurno su prevezli mladu perisku u Akvarij Pula koji ulaže velike napore kako bi ostvario preživljavanje pronađenih živih periski u ex situ uvjetima, čime bi se omogućilo očuvanje genetske raznolikosti i moguće ponovno naseljavanje periski u prirodu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.