Photo/Darko Vojinovic,/Guliver image

Do kraja razotkrio Srbiju i Vučićevu priču o oružju: ‘To apsolutno nije točno’

Autor: Z.S.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno je prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu najavio je da će Srbija do kraja godine imati 5.000 dronova “mosquito”. “Lancet Putin nikome nije dao. Gledamo ono što nam je dostupno, a “osica” je ono što nas podsjeća na njega. Nije ga dao čak ni Bjelorusiji. Dao im je nuklearno oružje, ali ne i Lancet. Ne želi nikome prenositi tehnologiju za Lancet. Zato što je relativno jeftino i ubojito oružje”, rekao je Vučić.

“Lagan, brz, relativno jeftin. To je ono što mi radimo. Prvo ćemo krenuti s “mosquitom” i do kraja godine imat ćemo 5000 komaraca. Krušik će dostaviti sve svoje mine, koje su usmjerene na njih. 5000, onih koji mogu ozbiljno oštetiti lako oklopna vozila i neprijateljsko pješaštvo. I unosi kaos u redove neprijatelja”, rekao je Vučić.

“To je nešto što radimo. Mi smo vojno neutralna zemlja koja mora štititi svoju slobodu. Moramo biti puno jači od mnogih u okruženju, kako ne bismo bili predmet nečije agresije”, rekao je srpski predsjenik. Na to je sve sada reagirao ministar obrane BiH i potpredsjednika SDP-a Zukan Helez. Govoreći o naoružavanju BiH u intervjuu za Mrežu na FTV ocijenio je da smo su pod unutrašnjim embargom.

Proizvoditi za 15 dana

“Preko nekih naših susjednih država vrši se blokada naoružavanja Oružanih snaga BiH, a preko Vijeća ministara. Međutim, mi imamo namjensku industriju koja je najbolja od svih u regiji. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubojica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije”, tvrdi Helez.

S obzirom na ratove koje je Srbija vodila, navodi Helez, najbolji bi bio neki međunarodni dogovor da se ta država demilitizuje – ‘bio bi Balkan miran’. “Ono što sad tvrde da imaju, to apsolutno nije točno. To je obmanjivanje njihove javnosti. Kod njih je najviše od svih država na Balkanu staro rusko naoružanje. Mi smo to skoro iskorijenili. Mi se okrećemo NATO standardima. Neću reći da je to zanemarivo, mi itekako to pratimo i u tijku smo. BiH nikad od 1992. nije bila stabilnija što se tiče sigurnosti. Mi imamo svoje saveznike i svoje resurse. Na sve utjecaje imamo odgovore”, podvukao je Helez, koji je na konstataciju da se stječe dojam kaok je BiH sve dalje od NATO-a, rekao „kao i sve u BiH, zna se tko koči“.

Stiže odgovor na srpsko naoružavanje: Kreće proizvodnja moćnih oklopnih zvijeri
“To ljudi iz manjeg bh. entiteta ne kriju. Oni kažu da nisu za NATO integracije, međutim ono što njima ne ide u prilog – to je Član 84 Zakona o obrani koji kaže decidirano – dužni su oba doma Parlamenta BiH, Vijeće ministara BiH, Ministarstvo obrane BiH da sve urade i ispune sve uvjete da BiH postane član NATO-a, i točka. Ono što otežava, ne volim govoriti o prethodnom sazivu Vijeća ministara, ali sigurno su napravili grešku, ne vjerujem da je to nesvjesno, kad su Komisiju za NATO integracije preimenovali 2021., Bisera Turković i Selmo Cikotić su glasali, u suradnju sa NATO. Sad je to malo, ali je zakon stariji od podzakonskog akta. Mi se približavamo NATO savezu, Plan reformi ide. Mi smo spremni. Mi sada imamo nekoliko deklariranih jedinica. Najbolja je laka pješadijska bataljonska grupa koja je potpuno usklađena sa NATO standardima, imamo još i deminerski tim koji je jako dobar, te vojnu policiju. Dok ovaj pjeva pod šatorima, mi polako idemo ka NATO savezu”, poručio je on.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.