Patrik Macek/PIXSELL

Podržavaju li Jokićevu ponudu kurikula akademik Kusić, Katolička crkva i Islamska zajednica ili on – javno laže?

Autor: Marko Ljubić

Ako akademik Kusić misli da je Jokićeva reforma spas za Hrvatsku, zašto to što je rekao Jokiću – ne obznani naciji? Nije li vrijeme?

Gledajući priopćenje MZOS-a nakon jučerašnjega bezobraznog ultimatuma „reformatora“ Jokića, nisam siguran je li oni rade budalom Jokića ili sve nas zajedno. Vrlo je moguće oboje.

Samo što će Jokić taj pokušaj uzeti kao potporu i nastaviti nas zajedno s MZOS-om daviti iz dana u dan. A nama nema tko platiti maltretiranje, jer nitko od nas pojedinačno nema ugovor s državom za – trpjeti davež. A Jokić ima ugovor za – daviti.

S Jokićem je jako opasno taktizirati. Čovjek je do sada javno rekao da je dobio potporu od svakoga tko se miče po Hrvatskoj. Baš me zanima što misli Katolička crkva koja ga je po njegovim riječima poduprla, što misli Islamska zajednica, što misli HAZU, što misle HUP i zna li njegov predstavnik odgovoriti na pet- šest banalnih pitanja o tome što je to zapravo podržao. Debelo sam uvjeren da nitko do njih ne podržava baš ništa izuzev – nužnost promjena. A mnogi od njih iz samo njima poznatih razloga ne žele reći da te promjene, onakve kakve oni očekuju, ne vide – s Jokićem i ispod njegove „ruke“.

Zašto onda šute?

Ne bi smjeli, jer čovjek je već postao kao svrab, iskače iz paštete i spašava našu djecu, grli i ljubi koga stigne, po ulicama, kvartovima, parkovima, ulazima i izlazima. Ljudima nije jasno je li se on kandidira za gradonačelnika Zagreba ili je stvarno umislio da budućnost ovisi o njemu?

Teško je zapravo odgovoriti više na to.

On je dobio zadaću, radio, uradio i očekuje  u gužvi, galami, nesposobnosti i nesnalaženju aktualnih vladajućih, dobiti potporu za nastavak onoga što radi.Sreća je jedino u tome što Jokić pozivajući se na potporu, suglasnost i velike autoritete sapunja dasku mnogima i doslovno tjera neke od njih, odavno dužnih naciji puno odgovora – na javno očitovanje.




Tako je sinoć izložio „kolegu Kusića“.

A jučer je eksplicitno rekao da ima potporu svih vjerskih zajednica, institucija, udruga, sindikata, poslodavaca. Laže li taj čovjek ili stvarno sve te institucije podržavaju ponuđene prijedloge kurikula?

To ne bi smjelo ostati javno bez odgovora, jer velika većina ljudi svoj odnos prema većini institucija između ostaloga izgrađuje i provjerava na temelju njihovoga javnoga odnosa prema društvenim standardima. Kome je dakle ovo što je ponudio Jokić- poželjan standard?




Zanimljivo je njegovo pozivanje na akademika Zvonku Kusića, predsjednika Akademije. Jokića iz nekoliko nastupa ne mogu kvalificirati ni spontanim ni neopreznim, pa mi je utoliko zanimljivije prozivanje Kusića. Može se iza toga skrivati baš svašta. Ali mene to uz ostalo neodoljivo podsjeća na genijalnog Georgea iz Seinfelda i njegove postupke.

Genije.

Izmislit će savršen sustav, utrošiti golemu energiju i vrijeme u to – da ništa korisno ne uradi, odnosno da prevari. I, da se sakrije iza autoriteta, pa, ako ga se uhvati – uhvati. Nikom ništa.

To što Jokić ovih dana radi je postalo – čisti teroristički udar na zdrav razum.

Nesretna mu predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, gospođa Rusak ponavlja, da sa svih strana stižu ozbiljna upozorenja da jednostavno to što je ponudio – ne valja, ali, on, navalio k’o june i hoće nastaviti. A stav Odbora javno naziva – političkim pritiskom!?

Kako se postaviti prema takvim tipovima?

Odmah ga smijeniti, a ne davati maglovita priopćenja koja će on iskoristiti pa reći da ima – potporu.

Jer, Jokiću su po njegovim riječima svi u Hrvatskoj dali potporu. Taj čovjek pod potporom njemu i temeljem za nastavak obavezne suradnje države i njega, drži svaku javnu, telefonsku ili bilo kakvu drugu ocjenu, bilo koga – tko je rekao da Hrvatskoj treba promjena, makar i starih cipela.

Pri tome Jokića ni najmanje ne zabrinjava to što među institucijama i ljudima koji su rekli da treba promijeniti obrazovanje postoji stotine najrazličitijih ideja, vizija, pravaca i ciljeva, potpuno suprotnih od ponuđenih prijedloga. Ali, on ponavlja da upravo njega svi podržavaju. Zbog toga bi se vrlo precizno sve te institucije morale očitovati, jer s tim tipom očito je, nema šale.

Ako nije normalan, onda ga treba smijeniti odmah zbog toga. A ako jest, onda je njegov bezobrazluk epskih dimenzija. Zbog toga ga treba najuriti istoga trenutka, jer je više nego jasno da toga čovjeka ne interesira reforma, nego – njegova reforma. A to je golema razlika.

Ako akademik Kusić misli da je Jokićeva reforma spas za Hrvatsku, zašto to što je rekao Jokiću – ne obznani  naciji?

Nije li vrijeme?

Nije li upravo on i Akademija pozvan više nego bilo tko drugi?

Baš me zanima da je gospođa Rusak nazvala Kusića što bi njoj rekao?

Kladim se da bi joj rekao da ima pravo, jer je njezina odgovornost velika. Tako bi, da ga je kojim slučajem nazvao neki od njegovih akademika koji Jokićevu ponudu drže otrovnim smećem i opasnom podvalom, vjerojatno rekao i njima. Dakle- sve bi ih podržao.

S obzirom na to da je Jokić prozvao izravno Kusića, bilo bi vrijeme da se otrgne „mudroj šutnji“. Jer ima vremena kad mudrost opasno klizi u kukavičluk i neodgovornost. A takva su vremena odavno u Hrvatskoj.

Dok Kusić smisli odgovarajući i mudar odgovor, Šustar bi morao naći načina spasiti Hrvatsku od – Jokića. Ili neka mu dadne „papir“ da ide usrećivati Mongole, Sudance, EU ili istraživati utjecaj hinduizma na obrazovanje, ili neka ga – jednostavno najuri. Kako je zaslužio.

Autor:Marko Ljubić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.