fbpx
Petar Glebov/PIXSELL

DRVO, DOMINIĆ I OREPIĆ: Zašto je Petrov šutke objesio obraz na Orepićevo drvo?

Autor: Marko Ljubić

Zašto muk nakon nekoliko dana od – afere drvo? Ili nije afera kad se Ostojićevoga pobratima, čovjeka za kojega se nužno mora vezati čitav niz teških sumnji, zlouporaba, slučajeva i udara svih vrsta na državni sustav u Hrvatskoj, nađe u MUP-ovom autu? A afera je za aktiviranje USKOK-a, PNUSKOK-a, DORH-a i svih medija, kad Bandić odobri službeni auto za prijevoz bolesne žene do Beča?

Utrka u medijima se nastavlja o tome što je Petrov rekao o Vladi.

Petrov poručio oštro da će ići na izbore, ako se ne nastave provoditi reforme. Petrov izjavio da neće biti preslagivanja i da je Vlada stabilna. Pa Petrov iz Omiša opet rekao ili će biti reforme ili – ode Vlada.

A svi mediji šute o tome, zašto Petrov šuti o činjenici da je mimo svih najava i politika, zatim Orepićevih objavljenih pravila, bivši ravnatelj policije Ostojićev pobratim Dominić – dobio službeni terenac na korištenje od Orepića?


Prvo, zašto Vlada ne bi pala?

Tko bi to plakao za Petrovom u ovom slučaju, ili Petrov misli, da bez njega i ovakve Vlade nema budućnosti Hrvatske?

Preporučam uvid u to da ni Milanović i Ostojić s pobratimima nisu uspjeli uništiti Hrvatsku. Nije ni Tito, ni Bakarić, još manje je to uspjelo Pusićima, od starog ustaše Pusića do dječice antifa Zoke i Vesne, to nije uspjelo ni Pupovcu i njegovim pupavičastim Srbima antifa-četnicima devedesetih.

Petrov iznosi i argumente za svoj kategorički stav.

Tvrdi da je povlačenje Ivana Kovačića s mjesta predsjednika Kluba zastupnika te nekog tipa s mjesta njegovog specijalnog savjetnika (majko mila, što bi tek Petrov radio da je taj tip bio obični savjetnik) čisti dokaz kako njima nisu – fotelje važne.

A kojoj su to budali fotelje važne?
I Mikan iz Gline, seljak u godinama, koji svakog jutra u praskozorje ustaje, pohodi ono malo njiva, zatim šumarke, potom socijalnu službu, pa općinu, a kad dođe na večer u svoju zagrijanu kuhinjicu – boravak ima fotelju. Poderanu i prekrivenu dekom, ali – fotelju.

Čovjek bi očekivao malo više intelektualne inventivnosti od obrazovanog, pametnog, mladog, nepotrošenog političara koji je uz to imao „specijalnog savjetnika“ na državni trošak.

Kao i u svemu, Petrov pokazuje da nije ni inventivan, ni originalan, nije ni nov, ni reformator, izuzev ako se ne mjeri s Matićem ili Ostojićem, jer svatko je za te jedinstvene tipove reformator. Dovoljno je samo imati drugi izgled i drugačije se zvati. A on ima i jedno i drugo.
Dakle, uzmimo da je ipak reformator.

A nikako mu ne uspijeva dokazati to, iako na svakom koraku vrište razlozi i povodi za pokazivanje i javnu demonstraciju reformskog gena, naravi, odlučnosti i osobnog stava.

Čak ni drvo po MUP-ovom auto, koje je vozikao bivši ravnatelj policije Dominić, a koji je svojevoljno, kako je tepuckao novi reformski ministar Orepić, podnio ostavku zbog legendarne pljačke MUP-a, nije Petrovu dovoljno da nešto pokaže. Čak ni pokušaj laži MUP-a da se radi o Dominićevom autu, niti nemušti pokušaj Orepića nakon toga, da je Dominić koristio auto u – službene svrhe.

A drvo k’o drvo, ne može ga se prevariti, niti mu se može poslati poruka o reformama. Jer je tupo k’o drvo.

Došlo mu, pa palo na auto. I što ćeš mu?

A onda se otkrilo da je ministar Orepić lagao kad je objavio zavjetno racionalno korištenje službenih auta, uvođenje reda u MUP, bolju organizaciju i – posve objektivne principe djelovanja. I potpunu kontrolu troškova – policajcima. Doduše nije rekao da se to odnosi na bivše Ostojićeve – rukovodioce.

Drvo je otkrilo da ministar laže.

Drvo je otkrilo i da Petrov ne govori istinu. Da su njegove riječi – šuplje.

Drvo je otkrilo da ni jedan ni drugi nemaju nikakvih principa, ili, kao antife misle da se sve što se mora, treba, nagoni i progoni – odnosi po definiciji na drugu stranu. Onu pola našu, pola njihovu.

I, veli Petrov, bit će ovako, bit će onako.

I, očekuje da mu netko vjeruje?

Zašto muk nakon nekoliko dana od – afere drvo?

Ili nije afera kad se Ostojićevoga pobratima, čovjeka za kojega se nužno mora vezati čitav niz teških sumnji, zlouporaba, slučajeva i udara svih vrsta na državni sustav u Hrvatskoj, nađe u MUP-ovom autu? A afera je za aktiviranje USKOK-a, PNUSKOK-a, DORH-a i svih medija, kad Bandić odobri službeni auto za prijevoz bolesne žene do Beča?

Ja se evo ovdje pitam, jesu li Petrov prije svih i njegov izabranik Orepić, na temelju svega što znademo do danas od izborne noći, praktično obavezni štititi i čuvati Ostojića i ljude koji su mu bili desna i lijeva ruka, obje noge, oči i uši, u nanošenju nevjerojatnih šteta Hrvatskoj?

Jako je teško reći da – nisu.

Sjetimo se svastike, sjetimo se pokojnog Darka Pajičića, nasrtaja policije na branitelje bez ikakvog razloga u crkvi Sv. Marka. Reformatoru Orepiću i nadreformatoru Petrovu – maca popapala jezik.

Jer, nije Orepić – Crnoja, jel tako?

Nigdje ništa, ni riječi, nikakva znaka u javnosti. A nije li reforma dokaz da si bitno drugačiji, ne samo po brkovima.

Ako tome dodamo odluku o izboru Ostojića na čelo Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, bojim se da su reforme odavno naručene samo za pojedina područja i to na način koji skriva mnoge prljave tajne i duboke neprincipijelnosti. I, opasnosti.

Bože sačuvaj nas od ovakvih „naših“!

Zašto Petrov šuti o tome, a govori o svemu drugome?

S kojim se to političkim kriterijem može povezati „reformski paket“ ministrice Jurlina Alibegović o smanjivanju troškova telefoniranja, parkiranja, valjda i toalet papira u javnoj upravi, s reformama u MUP-u prema kojima bivši ravnatelj koristi službeni auto još dvije godine nakon odlaska s funkcije. I to prilično nečasnog odlaska, usprkos eufemizmima ministra reformatora Orepića.

Zašto se dakle reforme Jurline Alibegović ne odnose na MUP?

E, pa jer su tamo reformatori, a njima ne treba reforma. Oni su – reforma. Jer, zaboga, vidi li cijela Hrvatska da ne izgledaju ni kao Račan, ni kao Mesić, ni kao Granić, ni kao Budiša, ni kao Sanader, ni kao Kosor, ni kao Karamarko, ni kao Josipović, čak ni kao Ostojić ili Matić kako sam rekao. Zar to nije dovoljno?

Zbog toga se umiješalo drvo, kad već neće nitko drugi.

Ali, Petrov šuti.

Zašto i do kada?

Valjda dok drvo ne mlatne po Banskim dvorima.

A kad će, ne zna se.

Autor:Marko Ljubić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.