: Igor Kralj/PIXSELL

BOJKOT JASENOVCA: Suze za Goldsteina i Krausa su – presušile!

Autor: Marko Ljubić

Jasenovac je bio i ostao, prije svega, uporište velikosrpske mitologije iz Hrvatske i bivše Jugoslavije, koja je služila za razvoj jedinog autentičnog nacizma u Europi nakon Drgugoga svjetskog rata – onoga srpskog devedesetih godina.

Koordinacija židovskih općina ove godine bojkotirat će službenu komemoraciju u Jasenovcu. Potpisnik izjave je u ime koordinacije profesor Ognjen Kraus.

Evo što o tome kaže samoproglašeni službeni Židov, antifašist, povjesničar, književnik, intelektualac, partizan i svojevrsni guru antifašističkog „nevladinog sektora“ Slavko Goldstein: „Podržavam odluku Koordinacije židovskih općina jer Židovska općina Zagreb ima jake razloge da bude nezadovoljna tretmanom Jasenovca kod sadašnjih vlasti. Ja se s tim načelno slažem i zato neću posjetiti Jasenovac, ali bih to drugačije obrazložio. Ne bih rekao da se radi o revitalizaciji ustaštva, nego širenju jedne atmosfere u kojoj Židovi kao takvi nisu pogođeni, ali moraju biti zabrinuti jer se zaista radi o reminiscencijama i recidivima ustaške ideologije.“

Valja napomenuti da je izjavu dao radio televiziji Srbije.

Uz to je Slavko Goldstein Srbiji poručio da je Vlada Republike Hrvatske odobrila po pola milijuna kuna za komemoracije u Bleiburgu i u Jasenovcu. Ne znam zašto je to isticao, izuzev da istakne „bezobrazluk“ Vlade koja na jednak način iskazuje odnos prema žrtvama koje simboliziraju Bleiburg i Jasenovac.

Hrvatska vlada je izrazila žaljenje zbog odluke Koordinacije židovskih općina.

Ja ne bih.

Treba li žaliti zbog toga što Koordinacija židovskih općina ne dolazi u Jasenovac?




Iskreno rečeno treba žaliti Židove koje navodno oni predstavljaju, zbog toga što su do sada – išli tamo. Kao i svakoga drugoga.

Zašto?

Jer, nikada poštovanje, komemoracija i odavanje počasti ljudima, nisu mogle u istu vrijednosnu ravan s – lažima. Pogotovo poštovanje žrtve nije moguće staviti u istu ravan s namjernim nanošenjem zla drugom narodu. Niti bilo gdje u židovskoj tradiciji postoji uporište za veličanje laži kao dijela identiteta. U Hrvatskoj kolektivnoj memoriji veličanje laži i stvaranje službenih istina na temelju evidentnih laži obilježje je agresivnoga identiteta velikosrpske politike. Ima li negdje uporišta za kategoriju – židovskih posrbica?




Koliko znam nema.

Izuzev ako Kraus ili Goldstein nisu nešto „otkrili“ u zadnje vrijeme.

Upravo su se tako ponašali i još se, očito je, ponašaju židovski zastupnici koji su godinama, prvo, stvarali mit o Jasenovcu, drugo, zabranjivali njegovo znanstveno preispitivanje, treće, svjesno išli podupirati kriminalizaciju hrvatskoga naroda u korist velikosrpskih interesa i ciljeva.

Valja ovom prigodom istaći da je sastavni dio židovskog nacionalnog identiteta i znanstveni biljeg, jer židovski narod ima 161 Nobelovca, a upravo navodni židovski gurui i zastupnici u Hrvatskoj spriječavaju slobodu znanstvenog istraživanja poretpostavljajujući joj dogmatsku ideološku pravovjernost izrazito antihrvatskim idejama i platformama. Navodim primjer reakcije Slavka Goldsteina na istraživanje logora Jasenovac ljetos, što je potaklo žestoke reakcije vrhunskih hrvatskih intelektualaca.

Jasenovac je bio i ostao, prije svega, uporište velikosrpske mitologije iz Hrvatske i bivše Jugoslavije, koja je služila za razvoj jedinog autentičnog nacizma u Europi nakon Drgugoga svjetskog rata – onoga srpskog devedesetih godina. A tek onda tu i tamo, ljudima koji su imali svijest i dokaze da je na tom mjestu umro netko njegov, Jasenovac je bio mjesto – pijeteta.

Zanimljivo je da profesionalni borci protiv nacizma, u Hrvatskoj Goldstein/i, u svijetu Zuroff, nikada niti jednu riječ osude nisu uputili srpskoj nacističkoj politici ili reanimaciji te neonacističke ideje koja je i danas živa u Hrvatskoj.

Ne. S njom su ruku pod ruku, jer je po dogmatskoj mitologiji nacizam genetski identifikacijski znak – hrvatskog naroda.

Usprkos stvarnim događajima iz njegovog života, nitko više ozbiljno Slavka Goldsteina u Hrvatskoj ne doživljava kao žrtvu, već kao nasilnika nad hrvatskim narodom. Suze za njegovim „patnjama“ hrvatski narod je isplakao.

Tko je Slavko Goldstein?

Čovjek koji za svoje potrebe, zbog svojih razloga i u svoju korist, kao i u korist svoje obitelji, zloupotrebljava strpljenje hrvatskoga naroda desetinama godina, otvoreno zloupotrebljava svoju „antifašističku“ prošlost i na koncu, teško krčmi istinske žrtve svoje obitelji iz Drugog svjetskog rata, za svojevrsnu osvetu – hrvatskom narodu. Istodobno, svime što radi, nanosi tešku i neprocjenjivu štetu žrtvama ustaškog režima, židovskom narodu i Židovima u Hrvatskoj, jer svojim ponašanjem otprilike kao i Milorad Pupovac Srbima, žrtvuje skladan odnos Židova u okviru hrvatskog nacionalnog političkog etniciteta. Goldstein za svoju korist nameće paradigmu stereotipa koje je koristila bivša Jugoslavija i ispod nje ideja Velike Srbije, kao službenu kolektivnu svijest hrvatskom narodu.

Ali, stvari su se promjenile.

Ne ide više.

Tko je Ognejn Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina koji je potpisao bojkot jasenovačke komemoracije?

Evo tko je.

U tijeku kampanje za hrvatski nacionalni referendum o braku, Ognjen Kraus je rekao: „Svi događaji zabrinjavaju manjine, a nema adekvatne rekcije vlasti. Prije 70-80 godina, također zbog nereakcije, na referendum je izašlo 16 posto Nijemaca jer su ostali mislili da ih se ne tiče. Prvo su na red došli homoseksualci, pa Židovi. A znamo kako je sve završilo.“

Tom čovjeku i svim ljudima koji nasjedaju na ovakve besramne matrice, koje je Stazić promovirao u hrvatskom Saboru pa završio na sudu i morao se javno ispričati Željki Markić, vrijeme je vrlo oštro reagirati. Bez imalo rezerve, ljude i nositelje ovakvih bolesnih ideja i stavova nužno je nazvati beskrupuloznim izrabljivačima uspomena na žrtvu i stradanje jednoga naroda. To što su etnički Židovi ne daje im nimalo veće pravo zaštite sjećanja i stradanja židovskog naroda, nego hrvatskom narodu u Hrvatskoj, jer to odavno nije njihovo vlasništvo niti eksluzivitet, već eksluzivitet i obaveza cijeloga čovječanstva.

Zbog toga Goldesteina, Krausa i „koordinatore“ navodnih ili stvarnih židovskih općina u Hrvatskoj treba nazvati običnim sebičnim manipulatorima, kojima ništa nije sveto i kojima sve služi za ostvarivanje – njihovih interesa i ideologija.

Ako su, a jesu, to i antihrvatske ideje i platforme, onda im treba reći – nije vam ni mjesto u Jasenovcu, ali ni u hrvatskoj javnosti. Istinu o Jasenovcu kao i o svemu u Hrvatskoj mora pisati hrvatski narod i hrvatska država, a ne samozvani nositelji bilo čijega – monopola.

Pogotovo ne velikosrpskog!

Autor:Marko Ljubić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.