fbpx
Photo: Marko Dimic/PIXSELL

DNEVNA DOZA MALENICE: ’Đurđević je HDZ-u neprihvatljiva, Milanović kontradiktoran, Mamić? Radimo sukladno mogućnostima’

Autor: M.V.

Da je Zlata Đurđević HDZ-u neprihvatljiva kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Isto kao i premijer tvrdi kako je pristala biti kandidatkinjom protivno odredbama Zakonu o sudovima. “Za HDZ je to neprihvatljivo”, zaključio je pa se osvrnuo na njen program zbog kojeg se kritizira kako želi omogućiti miješanje politike u sudstvo, iako ona to negira.

Malenica kaže kako bi vraćanje izbora sudaca “u doticaj s Hrvatskim saborom i političkim strankama” bio korak unatrag te da bi ga Europska komisija okarakterizirala kao udar na neovisnost sudstva te nas svrstala u krug zemalja u kojima ne postoji vladavina prava. Navodi i kako je trenutni sustav u kojem je ojačana uloga Državnog sudbenog vijeća jako dobar te da nema manjkavosti na koje ukazuje Đurđević.

Upitan zašto je Vlada iznijela dio programa Zlate Đurđević umjesto da je taj program došao pred saborske zastupnike radi analize, Malenica je odgovorio kako Vlada može iznijeti mišljenje s obzirom da je predlagač zakonskih izmjena.


Milanović

Prokomentirao je izjave predsjednika RH, Zorana Milanovića koji tvrdi kako predsjednik Vrhovnog suda ne moće unijeti promjene, a Malenica navodi kako je predsjednik prije nekoliko mjeseci tvrdio da je čelna osoba Vrhovnog suda reformator hrvatskog pravosuđa. “Tvrdio je i da bi se HDZ-ovi zastupnici trebali izuzeti od glasanja za predsjednika najvišeg suda zbog postupka koji se vodi na tom sudu. Treba uzeti u obzir da dosad predsjednik Vrhovnog suda, osim u nekim iznimkama 90-ih godina, u pravilu nije sudjelovao u takvim postupcima”, rekao je.

Ocijenio je da su Milanovićeve tvrdnje “promašene i kontradiktorne”.

Upitan o ispitivanju Zdravka Mamića tvrdi kako tužiteljstvo radi sukladno mogućnostima, a osvrnuo se i na problematičnosti hrvatskog i bosanskohercegovačkog pravosuđa.

“O tome ćemo razgovarati u idućih mjesec dana. Cilj bilateralnog sporazuma je da se odluke naših sudova u smislu trajanja kazne u najvećoj mogućoj mjeri ispoštuju u drugoj državi”, zaključio je.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.