fbpx
Foto: Pixabay / ilustracija

Djeda Mraza zamijenili Božić Batom: ‘Od Crne Gore žele napraviti srednjevjekovnu srpsku državu’

Autor: Daniel Radman

Do velikog političkog okršaja došlo je u Budvi zbog dodijele blagdanskih poklona djeci.

Problem je nastao zbog toga što je ‘uklonjen’ dotad sveprisutni darivatelj Djed Mraz, a umjesto njega je stigao ‘Božić Bata’.

Ima još jedan problem, darivatelj nije došao u ‘svjetovnom’ odjelu nego u odori koja podsjeća na – pravoslavnog svećenika.


Sve ovo dobilo je političku pozadinu zbog činjenice da je u Budvi na vlasti Demokratski front, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a da bude još zanimljivije – ‘lokalni šerif’ je Marko Carević zvani – ‘Bato’.

Prvi je reagirao lokalni ogranak Demokratske partije socijalista, inače stranka Mile Đukanovića.

“Predsjednik crkvene Općine Budva Bato Carević nastavlja s objedinjavanjem svjetovne i duhovne vlasti vraćajući na taj način metropolu turizma u 18. vijek. Riječ je o nezapamćenom zločinu prema budvanskoj djeci čiji vršnjaci širom razvijenog svijeta se zajedno raduju Djedu Mrazu. To će ipak, zahvaljujući novoj crkvenoj vlasti, za budvanske mališane ostati samo privilegij kojem se mogu nadati kada ova nakaradna vlast napusti upravljanje gradom koji ne zaslužuju voditi.

Budva je, ipak, samo eksperiment kuda ova vlast želi povesti Crnu Goru a čemu prisustvujemo u prethodnim mjesecima. Tako da danas imamo Vladu koja se sastavljala u vjerskim objektima, popove koji po priznanju Joanikija pišu zakone, ministre koji je postavljao Episkopski savjet i ministricu zdravlja koja diskriminira građane favorizujući vjernike samo jedne crkve. Sve ovo je siguran znak da Crna Gora s novom vladajućom većinom klizi k teokraciji.

Ipak, većinska Crna Gora je građanska, antifašistička i europska i neće dozvoliti da se od Crne Gore napravi srednjevjekovna srpska država. A ova vlast će ostati upamćena samo po siledžijstvu kojim su i došli na vlast i činjenici što su djeci ukinuli Deda Mraza.”

 
No, ubrzo je stigao i odgovor od prozvanog Demokratskog fronta koji je od svega oprao ruke.

“Očigledno isfrustrirani dvostrukim porazom koji su pretrpjeli od Bata Carevića, on im se počeo priviđati se na svakom koraku pa i na manifestacijama sa kojima Općina Budva nema nikakve veze, a čiji su organizatori ‘Kolo pravoslavnih sestara’, Parohija Paštrovsko – Tudorovićka uz pomoć kompanije Adriatic properties. I ne samo što nema veze sa Općinom, već nema veze ni sa Crkvenom općinom Budva čiji je gospodin Carević predsjednik.

No pošto je cirkus OO DPS odlučio ožaliti Coca – Cola brend koji je opće poznat u svijetu kao Djed Mraz, ili možda Đedo Mraz, i da s općim bolom u srcu podrže dječicu kojoj je simpatični čikica u crvenom navodno zabranjen, iskoristit ćemo i ovu priliku da ih podsjetimo na činjenicu da su oni budvanskoj djeci zabranili zrak koji dišu ispaljujući suzavce u salu Mediteranskog sportskog centra, što je, složit ćete se, daleko traumatičnije od najavljenog humanitarnog bazara koji je organizirala vjerska organizacija čija je svrha prikupljanje novčanih sredstava kojima bi se pomoglo egzistencijalno ugroženim sugrađanima. Što je opet, složit ćete, mnogo važnije od toga da li se lik zove Božić Bata ili Djed Mraz.
Suština je u dijeljenju radosti a ne dijeljenju koruptivnih talova na koju su pripadnici ove putujuće, retrogradne družine s manjkom općeg obrazovanja navikli. A pošto je vrijeme dijeljenja, iskoristićemo ga da sa vama podijelimo i par korisnih informacija koje će vam pomoći da se u nekom narednom saopćenju manje brukate.

Lik Djeda Mraza je zapravo lik Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika. I u anglosaksonskoj kulturi se često Djed Mraz naziva tradicionalno Saint Nicholas. Po vjerovanju i predanju, on je imao običaj, pošto je bio bogat, da uveče šalje svoje sluge s vrećama punim hrane i drugih potrepština u siromašne dijelove grada kako bi pomogao ljudima u nevolji. Coca-cola preuzima njegov lik dvadesetih godina prošlog vijeka, odijeva u prepoznatljivu crvenu odeždu s bijelom bradom i pravi vjerovatno najvještiju marketinšku kampanju u povijesti čovječanstva. Toliko je dobra da je i dan danas dio popularne kulture.

Dakle gospodo draga, osim što imate manjak općeg obrazovanja vi pokazujete ogromnu dozu fašističkog narativa u vašim pisanijama koja je toliko daleko od svega za što se na riječima, ali nikako suštinski, zalažete.

Nadajmo se da ćete napokon shvatiti da nam za koji dan stiže 2021. godina a ne 1919. Uzgred, Crna Gora je divna, slobodna zemlja a bit će i bogata i prosperitetna onda kada vas na svim poljima definitivno pošaljemo u prošlost gdje i pripadate. Vi a ne mi.”, odgovorili su.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.