Foto: Damir Krajac / CROPIX

Djed joj je bio Hrvat i partizan, a ona vodi Vučićevu Srbiju

Autor: Dnevno.hr

Malo tko u Srbiji je ostao ravnodušan kada je predsjednik Aleksandar Vučić obznanio tko će biti njegova desna ruka. Te 2017. godine susjedna zemlja dobila je premijerku koja je bila prva deklarirana LGBT osoba na ovim prostorima koja zauzima tako visoku državnu funkciju.

Riječ je naravno o Ani Brnabić, ženi u koju je velike nade polagala srpska LGBT zajednica, a koja je godinu prije preuzimanja ove funkcije proglašena gay ikonom zbog “doprinosa u poboljšavanju položaja te zajednice” jer je “odlukom da ne krije svoju seksualnu orijentaciju i sudjeluje u Paradi ponosa pokazala izuzetnu hrabrost”.

No, privatni život bivše srbijanske ministrice uprave krije još jednu veliku “tajnu”. Brnabić, naime, ima hrvatske korijene.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

 

Krk u srcu

Kada je Vučić priopćio da je Brnabić kandidatkinja za premijerku slavilo se i na Krku, pisali su tada mediji, pošto je upravo s ovog hrvatskog otoka, točnije iz sela Stara Baška, njezin djed. Mještani su bili ponosi što će baš “njihova Anica” zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu, i zapravo ući u povijest kao prva žena na čelu Vlade Republike Srbije od njene neovisnosti.

A djed Anton također iza sebe također krije zanimljivu priču. Kao momak pridružio se partizanima i poslije Drugog svjetskog rata ostao je vojno lice, točnije potpukovnik u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA).

Svoju suprugu, Srpkinju Milicu, Anton je upoznao u užičkoj Požegi, a s njom je 1950. dobio sina Zorana. Iako kao obitelj nikada nisu živjeli u Hrvatskoj, ljetima su rado su odlazili na Krk gdje je djed imao staru obiteljsku kuću koju je prodao i novu sagradio 1980. godine. Ona je sada u Aninom vlasništvu.
‘Kad ona nešto naumi, to i napravi’

Mještani Stare Baške za Večernji su prije koju godinu progovorili o ovoj obitelji. Kažu da su neki djeda zvali Tone, a drugi Pukovnik.

“Kad se zaratilo, njegova je žena išla ća, a moji su kći i zet jednom s njim preko Mađarske išli za Srbiju pa su ga na granici zaustavili i dugo zafrkavali da je hrvatski špijun. Pukovnik je neke momke iz Punta oslobađao od vojske, da idu doma. Ipak je uspija uć u Srbiju i više se i nije vratio. Umro je”, otkrila je novinarki Večernjeg najstarija mještanka Stare Baške, 88-godišnja Marija Brnabić.

Njezine nam riječi potvrdio je i muškarac kojemu je premijerkin djed možda spasio i živu glavu, pomogavši mu da pobjegne iz vojarne u Srbiji u koju je bio premješten nakon što je zajedno s nekoliko Hrvata u jesen 1991. godine odbio s JNA ići u Vukovar.
“Cijela je obitelj Brnabića uvijek bila vrlo dobra, a za Staru Bašku su svi uvijek bili posebno vezani. Čim bi završila škola, Ana i njezin stariji brat Igor odmah su dolazili ovamo. Provodili su cijele dane na plaži, a uvečer su se djeca okupljala na zidiću kod crkve. Imala je Ana, sigurna sam, ovdje lijepo djetinjstvo. Za brata Igora uvijek je bila jako vezana i njih bi dvoje jedno za drugo sve napravili. Iako kuća glasi na nju, ona je zajednička”, rekla je Stanka Sindičić, čija obitelj s premijerkinom prijateljuje već desetljećima.

Za Anu je imala samo riječi hvale. “Kad ona nešto naumi, to i napravi. Odmalena je takva. Neće se ona ništa promijeniti ni sad kad je premijerka. Ta je žena uvijek nasmijana”, tvrdi Stanka.

U ŽIVOTU IM NE TEČE SAMO MED I MLIJEKO: Tko je lijepa partnerica srpske premijerke koja je očarala Johnnyja Deppa?

‘Nikada nisam imala hrvatsku putovnicu’

Iako se Anin otac nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti, kćer premijerka je nakon preuzimanja ove funkcije to pitanje nije mogla ignorirati.

“Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i Krk ja volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja, neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje obitelji već generacijama. Moji korijeni vezani su za Srbiju gdje sam provela najveći dio života i jako ju volim pa sam se tu i vratila poslije studija u Engleskoj, jer sam oduvijek željela ovdje graditi život i karijeru”, pojasnila je svojedobno Brnabić.

Osim toga, lani je demantirala da ima hrvatsku putovnicu, što su joj “na teret” stavljali predstavnici srpske opozicije Zdravko Ponoš i Miloš Jovanović.

“Nikada nisam imala hrvatsko državljanstvo ni hrvatsku putovnicu niti sam ikada tražila hrvatsko državljanstvo”, rekla je Brnabić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.