fbpx
Foto: Unsplash / Ilustracija

‘NAJGORE STAVOVE IMAJU PREMA HRVATIMA!’ Dječica skandirala ‘ubij zakolji da Šiptar ne postoji’: Skandal u školi digao sve na noge

Autor: Dnevno.hr

“Dobro večer. Molim roditelje dječaka da porazgovaraju sa svojom djecom o današnjem ponašanju u svlačionici poslije sata tjelesnog. Pjevanje pjesme ‘Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji’ je u školi najstrože zabranjeno. Razumijem da vjerojatno ni ne znaju što to znači, ali ih to ne opravdava”.

Ovo je prije par dana u Viber grupi roditelja napisala jedna nastavnica iz jedne novosadske osnovne škole, dodajući da su neki učenici odmah “priznali i rekli da su pogriješili s tim pjevanjem”, dok su drugi negirali da su u tome sudjelovali.

„Svatko od njih najbolje zna je li pjevao ili ne. Oni su još uvijek djeca, takve teme nisu za njih i zajednički nam je zadatak da ih učimo i odgajamo da objasnimo zašto je nešto loše i da toga oni budu svjesni“, napisala je nastavnica roditeljima.


Sve više takvih slučajeva u školama diljem Srbije

Ova nastavnica je samo jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja se s ovakvim situacijama u školi i školskom dvorištu susreće sve češće.

U slučaju spomenutih dječaka u školi kazne mogu biti usmene, ako im ih neko izrekne ili bar ukaže da je takvo ponašanje neprimjereno.

Skandiranje „ubij zakolji da Šiptar ne postoji“ u svlačionici škole za Marka Milosavljevića iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, organizacije koja dugi niz godina organizira susrete mladih diljem regije je, nažalost, očekivano.

„Ako predstavnici vlasti pogrdno nazivaju Albance ‘Šiptarima’ ili ‘terorističkim ološem’, a poručuju ljudima koji bježe od rata i siromaštva da Srbija ‘neće biti parking za migrante’ onda se vrlo lako diskriminatorske prakse, rasistički istupi i generalno nasilje normalizira i potiče“, rekao je za portal N1 Milosavljević.

Istraživanje: Mladi u Srbiji najnegativnije stavove imaju prema Hrvatima i Albancima

Upravo su Albanci, uz Hrvate, manjina prema kojoj mladi imaju najnegativnije stavove, a kao novina pojavljuju se i migranti, pokazalo je istraživanje CEPORE – Centra za pozitivan razvoj djece i omladine. Negativno su okarakterizirani i Romi i pripadnici LGBT populacije.

Istraživanje je obuhvatilo 465 učenika osnovnih i srednjih škola u beogradskoj općini Vračar na teme kulturalne osjetljivosti i stavova prema diskriminaciji i posljedicama govora mržnje.
Ono što je proteklog vikenda mladima u Srbiji, ali i diljem regije bilo vidljivo je kako izbornik reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi psuje „šiptarsku“ majku, a navijači reprezentacije Srbije u Beču, kako se moglo vidjeti na društvenim mrežama, skandiraju isto što i dječaci nakon tjelesnog u svlačionici jedne novosadske škole „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“.

Policija u Beču službeno je potvrdila da su snimci autentični te da su poduzeli mere iz svoje nadležnosti. U Srbiji na ovakva i slična skandiranja policija ne reagira.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.