Foto: Vlado Kos / CROPIX

Dječak ubojica otkrio kako je došao na ideju da krene u krvavi pohod: ‘Bilo mu je neugodno to gledati’

Autor: Saša Zorić

 

Dječak ubojica iz Beograda (13), koji je priznao da je 3. svibnja pucao u jednoj tamošnjoj osnovnoj školi, u utorak je za vrijeme ispitivanja ispričao da je ideju da to napravi dobio dok je gledao dokumentarni film u kojem se spominjalo masovno ubojstvo, doznaje neslužbeno Blic.

Navode kako je navodno poslije toga na internetu pretraživao pojmove na temu pucnjava i ubojstava i analizirao što su ubojice radile i gdje su ‘griješili’ pri izvršenju svojih užasnih zločina. Blic ističe i to da tijekom ispitivanja nije mogao konkretno objasniti zašto je odlučio pucati, osim tvrdnje da je imao negativne osjećaje prema vršnjacima.

Kaje se?

“Jučer je izjavio je da se kaje. Nije želio vidjeti slike prijatelja koji su ubijeni i u objašnjenju je rekao da mu je neugodno”, kazao je neimenovani izvor.

Dok je pričao o obiteljskim odnosima, naveo je da posebna pravila u kući nisu postojala. Nije bilo kažnjavanja, osim ‘blage kazne oduzimanja telefona’. Od njega i sestre se očekivalo da budu dobri i pristojni.

Dječak ubojica iz Beograda samo zbog dvije stvari osjeća grižnju savjest? Otkrivena i njegova velika želja
Odnos s ocem opisao je kao dobar, a za majku rekao da je brižna, suosjećajna, pametna i dobra. Napomenuo je da su se roditelji lijepo slagali i da mu sada nedostaju otac, majka, sestra, pas i ujak.

Igrao pucačinu

Dječak ubojica je ispričao i da je igrao popularnu video igru Valorant, ‘pucačinu’ u kojoj ekipe od petero igrača napadaju jedni druge.

Kako ističe Blic, istraživanja su pokazala da je čak 80 posto igrača Valoranta u nekom trenutku igranja doživjelo online zlostavljanje od svojih suigrača u obliku verbalnog uznemiravanja, psovki i prijetnje smrću, ali i blaža negativna ponašanja poput namjernog gubljenja ili napuštanja mečeva.
DJEČAK UBOJICA ĆE IZAĆI NA SLOBODU? Odvjetnik o sudbini Koste K. i njegove obitelji: ‘Izaći će u tajnosti’

Unatoč tomu, u dosadašnjem toku istraživanja motiva dječaka ubojice još nema čvršće povezanosti između igranja ove video igre sa planiranjem i izvršenjem masovnog ubojstva.

“Ne poznajem osobe s kojima sam igrao”, rekao je tijekom ispitivanja.

Kako je došao na ideju?

Prema saznanjima srpskog portala, dječak ubojica je navodno rekao da je na ideju došao mjesec dana prije zločina, gledajući dokumentarni film. Na planu je navodno radio dva do tri tjedna.

Prvo je sastavio kraći popis učenika koje je namjeravao ubiti, da bi ga potom produžio s više imena. Tvrdi da je, navodno, listu sastavljao ‘tako da je više razmišljao koga ne bi pogodio’.

Također, navodno je rekao da mu ‘nije bilo lako doći do oružja’. Sef s pištoljem je bio postavljen jako visoko, a morao je i saznati i šifru za otključavanje.

“Kad ga je tata otključavao vidio sam da je šifra 637”, objasnio je dječak ubojica.

Vodio ga u streljanu

Potvrdio je i to da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu no naglasio je da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani. Obučavao ga je na pištolju ‘glock’, a povremeno je bilo i drugih instruktora čija imena ni ne zna.

Očevo oružje je prvi put uzeo iz sefa nekoliko dana prije 1. svibnja. Isprobao je ‘zbrojovku’ iz koje je kasnije i pucao. Zapaljive koktele napravio je sam u kućnom toaletu. Kupio je etanol u ljekarni i napunio boce, a za fitilj poderao svoju majicu.

Navodno je potvrdio da je uoči ubojstva pretraživao internet o kaznama koje bi mogao dobiti kad počini zločin. Očekivao je da će dobiti ‘nekakvu kaznu’ i zbog toga se premišljao. Odluku da ipak ide u krvavi pohod navodno je donio kobnog 3. svibnja. Repetirao je očev pištolj u stanu, a imao je četiri okvira s po 18 metaka.

Dječak ubojica ima poruku za svoje roditelje! Ocu i majci rekao jednu bizarnu stvar

Isprva je bio u dvorištu škole, gdje ga je primijetio čuvar i rekao mu da uđe u školu. Dječak je ispričao da se tada uplašio da će ga čuvar razotkriti i da se na na trenutak pokolebao, ali je na koncu ipak zapucao. Školski čuvar bio je njegova prva žrtva.

Poslije je ubio devet učenika. Tvrdi da se jasno sjeća svega iz hodnika i na koga je pucao, ali da u učionici ‘nikoga nije prepoznao’ i da nije primijetio krv.

Poslije ubojstava se razoružao i prijavio se policiji preko telefona

“Pozvao sam policiju i predao se jer sam se u prepao da me netko ne ubije zbog onog što sam napravio”, rekao je navodno dječak ubojica prilikom svjedočenja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.