Ilustracija

DIVLJANJE NA CESTAMA: Protekli tjedan stotine prometnih prekršaja na šibenskom području

Autor: Dnevno

Prema statističkim pokazateljima, u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 10. do 16. veljače, na šibenskom području se ukupno dogodilo 11 prometnih nesreća, od kojih pet s ozlijeđenim osobama. U njima je jedna osobe teže, a šest osoba lakše ozlijeđeno. Zabilježeno je i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 10 se dogodilo na području Šibenika i Vodica, od kojih je u četiri prometne nesreće jedna osobe teže, a pet lakše ozlijeđeno. Šest je prometnih nesreća s materijalnom štetom, a na području Knina zabilježena je jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i u njoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća. Tako ih je deset uzrokovala neprilagođena brzina kretanja vozila, a do jedne je došlo zbog nepoštivanja prednosti prolaska. Pregledom događanja prometnih nesreća po satima, čak šest ih se dogodilo u periodu od 08.00 do 10.00 sati, četiri su nastale u vremenu od 10.00 do 15.00 sati te jedna u vremenu od 12.00 do 14.00 sati. Nadalje, gledano prema danima u tjednu, ove prometne nesreće najčešće su se događale u nedjelju, čak njih osam. U srijedu su bile dvije te u utorak jedna.

U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 210 prekršaja, od kojih se ističe nepropisna brzina (132), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (16), sigurnosni pojas (33), upotreba mobitela tijekom vožnje (5), nepropisno uključivanje isključivanje (22) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača i 4 vozila.

Osim toga, 14. veljače oko 23.30 sati, u Vodicama je zatečen 33-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja biciklom, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija je 2,57 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zbog zadobivenih lakših ozljeda pri padu s bicikla zadržan na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

Nadalje, 15. veljače oko 15.20 sati na autocesti A1, je zabilježena najveća brzina kretanja od 210 km/h 31-godišnjeg slovenskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom BMW, slovenskih registracijskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja, putem Prekršajnog naloga, naplaćena  novčana kazna u ukupnom iznosu od 4500 kuna.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.