fbpx
Foto: CROPIX

DISTANCA OD AGRESIVNOG KOMŠIĆA, ČINI SE DA JE OVOG PUTA BAŠ PRETJERAO! Uslijedila oštra osuda SAD-a, u BiH mu nitko nije dao podršku: ‘Želi bošnjački kadar u UN-u’

Autor: L.B.

Američka je vlada potvrdila punu potporu visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu i ovlastima koje su mu na raspolaganju, dok je on, zbog nametanja izmjena izbornog zakona, na meti napada iz političkih krugova bliskih članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Nakon što je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a održanoj u srijedu veleposlanik BiH Sven Alkalaj žestoko napao Schmidta, uz optužbe kako je visoki predstavnik nametanjem izmjena izbornog zakona prekršio Ustav BiH i legalizirao aparthejd, State Department je objavio kako SAD jasno podupiru Schmidta.

“U potpunosti podupiremo napore visokog predstavnika da riješi dugotrajne probleme raspodjele vlasti i suprotstavi se bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik zaslužuje punu potporu međunarodne zajednice u ostvarenju ovog cilja”, stoji u izjavi koju potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.


‘Dao prednost uskim političkim interesima, umjesto državnim’

Istaknuli su i kako visoki predstavnik mora ostati u BiH sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uvjeta postavljena još 2008., a krajnja je procjena kako je stanje u BiH potpuno stabilizirano.

Nešto ranije, slično je reagiralo američko veleposlanstvo u BiH, jasno kritizirajući Alkalaja i poručivši mu kako za BiH nije bilo nikakve koristi od njegove odluke da istup pred Vijećem sigurnosti iskoristi “za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici”. Veleposlanik SAD-a Michael Murphy opisao je razočaravajućim to što je Alkalaj “dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima” svoje zemlje.

Alkalaj je u petak pokušao braniti svoj nastup porukom kako je govorio samo istinu, ali da se spreman ispričati ljudima u BiH i veleposlanstvu SAD-a ako mu netko dokaže da nije točno to što je govorio. Alkalaja je na dužnost veleposlanika pri UN-u ranije imenovao upravo Komšić kroz kvotu koja pripada diplomatima iz redova Hrvata.

‘Jeftina trgovina utjecajem’

Međutim, Komšićev bliski stranački suradnik Zlatan Begić, sveučilišni profesor iz Tuzle koji javno istupa s krajnje radikalnim stajalištima, bio je puno oštriji u petak, pa je američkog veleposlanika nazvao “bezobraznim i drskim”, predbacivši mu da se ponaša poput kauboja kad kritizira domaće političare.

Poznati novinar podrijetlom iz BiH Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Balkans iz SAD-a, komentirao je skandal koji je izazvao Alkalaj suprotstavljajući se pred Vijećem sigurnosti svim zapadnim zemljama i ocijenio kako bi danas trebao biti zabrinut svatko koga podupre Rusija.

Dnevni avaz je u svom izdanju od petka zaključio kako je Alkalaj pred Vijećem sigurnosti ponavljao teze i fraze koje su ranije plasirali Komšić i njegovi suradnici, a u objavi na Twitteru Puljić tvrdi kako je u pozadini tog nastupa neka vrsta jeftine trgovine utjecajem.
“Komšić želi zadržati Alkalaja u UN-u, gdje bi sada kao veleposlanik trebao doći bošnjački kadar, tako da je ponudio SDP-u veleposlaničko mjesto u Washingtonu gdje treba doći hrvatski kadar. Ranije je bila kombinacija da Alkalaj ode u Washington. Kao Hrvat, naravno”, tvrdi Puljić.

Distanca od Komšića zbog napada

Komšić i njegovi politički istomišljenici su se zbog napada na Schmidta suočili s osudom ne samo iz SAD-a nego i iz Velike Britanije i drugih zapadnih država, kao i Europske unije, a nitko iz BiH nije ga otvoreno podržao.

Iako je, kao i Komšić, Ustavnom sudu BiH u listopadu podnio tužbu zatraživši preispitivanje Schmidtovih odluka o izmjenama izbornog zakona, sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović oprezno je konstatirao kako se visokog predstavnika može kritizirati, no to treba učiniti odmjereno i argumentirano.
“Ta kritika mora biti utemeljena na istini, mora biti objektivna, mora se voditi računa o mjestu i kontekstu gdje se izgovara”, kazao je Džaferović, očito se želeći distancirajući od Komšićevih otvorenih napada na Schmidta i zloporabe pozicije za kojom je posegnuo Alkalaj istupivši pred Vijećem sigurnosti bez suglasnosti Predsjedništva BiH.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.