Pixabay

Diskriminacija njegovatelja? Udara se na najslabije: ‘Ovo nije prvi put’

Autor: Dnevno.hr

Oglasili su se iz Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i upozorili na problematiku koja ih pogađa:

“Dugi niz godina pokušavamo skrenuti pažnja na vrlo loš položaj osoba s invaliditetom u našem društvu, kao i na kršenje zajamčenih ljudskih prava ovoj populaciji. Na tragu toga, zadnjih pola godine se intenzivno u javnom prostoru govorilo o tome kako obitelji djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, nakon smrti istih budu u veoma nezavidnom položaju, prepušteni sami sebi na milost i nemilost administrativnom sustavu bez i dana prava na žalovanje nakon smrti njegovane osobe.

Stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi uočena je diskriminacija dijela Njegovatelja u odnosu na Roditelje njegovatelje po pitanju ostvarivanja prava na naknadu do 10 mjeseci u slučaju smrti djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.


Naime, radi se o članku 68. točka 8. koji govori o prestanku statusa roditelja njegovatelja ili njegovatelja najduže deset mjeseci nakon smrti djeteta s teškoćama u razvoju o kojem se brinuo roditelj njegovatelj ili njegovatelj odnosno dana smrti osobe s invaliditetom o kojoj se brinuo roditelj njegovatelj.

Smatramo da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman.

Ponavljamo kako ovo nije prvi puta da se naša skupina roditelja djece s teškoćama u razvoju i skrbnika dijeli na više segmenata i zatim se radi diskriminacija unutar iste skupine, što se nedavno pokazalo po pitanju roditelja koji su na njezi djeteta do osme godine života, kao i što se u Zakonu o osobnim asistentima primjenjuje isti model podjela i diskriminacija.

Udruga Sjena je već podnijela prijedlog za ocjenom suglasnosti Zakona o osobnim asistentima sa Ustavom RH kao i što je u izradi prijedlog za ocjenu suglasnosti sa Ustavom RH za gore navedenu  točku.
Od nadležnih očekujemo hitnu izmjenu sporne diskriminatorne točke”, priopćenio je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.