fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

DIREKTOR ČISTOĆE BIJESAN NA TURISTE KOJI URINIRAJU PO ULICAMA: ‘Pitam se ima li išta u tom alkoholiziranoj glavi osim bezobrazluka’

Autor: Dnevno.hr

Turisti su i blagoslov ili kalvarija, reći će vam Dubrovčani koji su se već navikli da ujutro nakon buđenja nalete na zapišanu ulicu ili vrata.

U članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji se odnosi i na uriniranje na javnom mjestu, piše kako onaj tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana kaznit će se za takav prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka ili kaznom zatvora do 30 dana.

Mnogi kažu da bi kazna trebala biti i više od 1.500 kuna za mlade turiste što po noći mrtvi hladni, i najčešće pijani zapišavaju ulice i kućna vrata. Takve su i reakcije Dubrovčana, naročito onih u povijesnoj jezgri na nedavno objavljeni video djevojke koja se u Splitu ‘olakšala’ na ulici, a koji se munjevito proširio društvenim mrežama, piše Dubrovački vjesnik.


Stanari povijesne jezgre se žale kako je najgore u Boškovićevoj i Zlatarskoj gdje je dernjava prolaznika cijelu noć, a često i uriniranje. No, problem nije samo u povijesnoj jezgri tako, već u cijelome gradu.

“Jednom smo usred noći čuli da nam netko piša na persijanu. Usred Lapada gdje su samo privatne kuće. Gost iz obližnjeg kafića, nije otišao tamo u WC nego je ušao u naš đardin, otvorio raštio, prošao kroz cijeli đardin i popišao se na vrata? Pitam se ima li išta u tom alkoholiziranoj glavi osim bezobrazluka. Oni misle da ovdje nitko ne živi”, priča tako jedna Lapađanka.

Iz Čistoće kažu kako redovito svaku noć peru Stradun, a i kako javni WC-i rade do tri ujutro.

“Uz sve WC-e u kafićima i javne WC-e ne znamo što bi mogli više napraviti. Takvi alkoholizirani turisti koji poslije ponoći imaju neku fiziološku potrebu najmanje razmišljaju i gledaju znakove gdje mu je dostupan javni WC#, govori direktor Čistoće Marko Iveković.

Na području povijesne jezgre javni WC je na Peskariji, a još su tu i WC-i na Pilama i Pločama. Sve ih održava Čistoća i cijena ulaska je 7 kuna. Izvan grada javni WC je i na placi Lapad u Parku Luja Šoletića u Gružu, na Kalamoti.

Grad Dubrovnik sljedeće godine planira otvoriti još jedan prostor čija će namjena biti javni WC, koji će korisnicima biti dostupan 24 sata dnevno jer očito, potrebe su velike. Prvi javni sanitarni čvor unutar zidina planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na kantunu Ulice između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 četvornih metara. Po idejnom projektu trebao bi sadržavati muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.