Foto: Robert Fajt/Cropix

Dio Hrvata misli da Banožić neće odgovarati: Pravnik otkrio što mu se sprema

Autor: Ivan Grandov

profesor Kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Aleksandar Maršavelski na N1 televiziji u subotu je komentirao potencijalne pravne posljedice i kaznu koje prijete ministru obrane Mariju Banožiću.

“U ovom trenutku može se reći da je sasvim izvjesno da će bivši ministar Banožić vjerojatno u ovom postupku dobiti neku bezuvjetnu zatvorsku kaznu, s obzirom na smrtnu posljedicu. Takva je praksa. On je kazneno prijavljen za blaži oblik izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, to je nehajni oblik. Vidjet ćemo kako će to državno odvjetništvo kvalificirati”, kazao je Maršavelski pa nastavio:


“Istina je da u većini ovakvih slučajeva kada nemamo neki teži oblik kršenja kao što je alkoholiziranost, prelazak preko pune crte, preticanje u tunelu i takve okolnosti koje bi upućivale na namjerno kršenje sigurnosti i prometa na cestama i ugrožavanja sigurnosti, da se ide na nehajni oblik. Sad je pitanje kako će državno odvjetništvo cijeniti maglu”.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

‘Ovisi i kojom se brzinom kretalo vozilo koje je preticao’

Rekao je i da državno odvjetništvo nevoljko optužuje za namjerni oblik djela jer bi to značilo da je vozač i sebe htio namjerno ugroziti. “Mislim da će državno odvjetništvo vjerojatno ostati kod ove kvalifikacije nehajnog izazivanja prometne nesreće”, rekao je.

“Ovisi i kojom se brzinom kretalo vozilo koje je on preticao – ako je to bilo blizu najviše dozvoljene brzine oko 80 km/sat na toj cesti, a ako je bivši ministar prekoračio brzinu, to bi moglo upućivati na namjerno kršenje sigurnosti prometa na cesti. To će sve morati utvrditi vještaci”, kaže.

Osim toga, još uvijek nisu objavljeni niti rezultati alkotesta kojem je podvrgnut ministar. “Ako se radi o nekoj beznačajnoj količini, 0,1 ili 0,2, to u pravilu nije pravno relevantno”, kaže.

Foto: Ivan Peric / CROPIX

‘Kazna zatvora od jedne do osam godina’

Maršavelski je naveo i kolika kazna prijeti Banožiću. “Za nehajni oblik izazivanja prometne nesreće propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina, ali bih htio reći da je za Banožića najveća kazna ljudski život na savjesti. On je doživotni dužnik te obitelji”, kaže.

Osim toga, Banožić bi u zatvoru mogao imati i nešto povoljniji tretman, kaže.

Pitanje je zašto je Banožić uopće žurio: ‘Htio je ispoštovati nepisano pravilo’
“Praksa je pokazala da visoki državni dužnosnici jesu imali neki bolji tretman u zatvoru. Za očekivati je da će to biti i u njegovom slučaju, ali to je zato što te osobe ne predstavljaju sigurnosni problem za zatvorski sustav i zbog toga su u povoljnijem statusu. Osim toga, postoji potencijalni sigurnosni problem prema njima, da bi drugi zatvorenici mogli nešto učiniti pa se zbog toga opravdava takav tretman. U praksi je to najčešće zatvor otvorenog tipa”, istaknuo je Maršavelski.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.