fbpx
facebook

Dio građana zgrožen zbog postavljanja zvijezde na vrh Riječkog nebodera: ‘Teška psihijatrija od grada’

Autor: Dnevno

U sklopu programa Rijeka, Europska prijestolnica kulture, na Riječki neboder planira se  postaviti “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” autora Nemanje Cvijanovića.

Planirano je da se umjetnička instalacija na neboder postavi 3. svibnja, na obljetnicu oslobođenja Rijeke, na datum po kojem je nazvano i riječko brodogradilište.

Predviđeno je da na vrhu nebodera ostane do 31. prosinca 2020., dakle cijelu turističku sezonu i podsjeća turiste u kojem gradu se nalaze.

“Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake…”, piše u najavi  postavljanja spomenika.

Postavljanje umjetničke instalacije izazvalo je veliku polemiku u Saboru između Zlatka Hasanbegovića i  ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

“Nemanja Cvijanović nema namjeru tu ljupku instalaciju postaviti na dom gospodina Obersnela već na znameniti Riječki neboder, inače djelo kršćanskog arhitekta Umberta Nordija. Taj neboder nije privatni posjed gospodina Obersnela, nego zaštićeno kulturno dobro, na koje se bez dozvole nadležnog konzervatorskog odjela ne može ugraditi ni klima uređaj pa moje pitanje glasi: Hoćete li svojim nečinjenjem omogućiti ugradnju ove tzv. instalacije ili ćete samo jednim potpisom spriječiti  ovu estetsku devastaciju?”, pitao je na aktualnom satu Zlatko Hasanbegović.

Ministrica je odgovorila da “živimo u demokratskoj državi u kojoj nećemo cenzurirati umjetnike i u kojoj ministar ili neki komesar neće odlučivati što će radi neki umjetnik”.

“O tome hoće li se nešto ili neće raditi na zaštićenom spomeniku kulture, ako dobijemo zahtjev, razmotrit ćemo ga i donijeti odluku.  Mi se ne bavimo nečinjenjem, nego zaštitom kulturnih dobara i tako ćemo postupiti i u ovom slučaju,” kazala je Obuljen Koržinek.
Nije nevažno pitanje niti koliko košta postavljanje te umjetničke instalacije, nazvane “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“.

Portal kvarnerski.com objavio je koliko je dosad potrošeno.

“Ukupan iznos (za sada) projekta postavljanja zvijezde autora Nemanje Cvijanovića na riječki Neboder iznosi 81. 460, 00 kuna“, piše taj lokalni medij.

Po objavi te informacije Riječani su ostali prilično zgroženi.
“Organizatori su pukli …zvjezda plus sjeno skoro 100000kn????”, “Placaju Rijecani i Rijecanke da mladi “umetnik” ciji tata nije htio ustat na hrvatsku himnu 1991. zaradi koji dinar, pardon kunu. I to ustašku”, “Poser*m se na takvog umjetnika”, “Sramota a para se nema za kolodvor !!!”, “Bože kakvo ruglo ovo je dno”, “Kaj to tvornica ulja zvezda?”, “Teška psihijatrija od “grada” i ekipe koja ga vodi…”, “Jadna Rijeka, ponižena i glupa.”

Reakcija nije izostala niti od Neovisnih za Hrvatsku, gdje je Mislav Kontić napisao:

”Preko 24 000 poginulih, 40 000 invalida, tisuće žena silovanih, 3000 ubijenih civila, ubijena djeca i bebe, milijuni granata, više od 2500 nestalih, razrušeni gradovi i zapaljena sela, logori za mučenje i ubijanje, uništeni životi, oči koje ne prestaju plakati ni 28 godina poslje..31.1.2020 godine mi u Hrvatskom gradu Rijeci moramo gledati ovo? Gdje su sve one institucije koje su progonile Josipa Šimunića? Gdje su sve one institucije koje su tražile i dobile premještanje spomenika HOS-a iz Jasenovca? Gdje su institucije koje skidaju ljude na koncertima i stadionima zbog majica?”, napisao je.

Ipak, do večeri, dogodilo se ovo:

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.