Izvor: Nasa

‘DIO BOSNE’ NA MARSU! Slavlje u susjednoj državi, NASA-in rover u krateru Jezero

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

NASA-in Perseverance rover poseban  je iz mnogo razloga.

Prvo stoga jer je to najveći rover koji je poslan na Mars, ima najkompleksnije znanstvene instrumente, posebni sustav slijetanja, ali najviše je poseban po svojoj misiji odnosno mora istražiti je li na Marsu nekad bilo života.

U NASA-inoj povijesnoj “akciji” sudjelovala je i znanstvenica hrvatskih korijena Sarah Milkovich. Ona je pomoćnica upravitelja znanstvenih operacija za cjelokupnu misiju “Mars2020” u sklopu koje je i lansiran rover.

Podsjetimo, Perseverance je peti rover koji je NASA poslala na ‘crveni planet’, a do tamo je prešao 460 milijuna kilometara. Do Marsa je putova od 30. srpnja, a sletio je u četvrtak, 18. veljače u 22,56 po hrvatskom vremenu.

“Tijekom njegovog puta konstantno smo provjeravali alate i programe na samom roveru. Sve je izgledalo u redu. Također smo morali puno raditi na vježbama s našim operativnim timom oko plana zadataka za rovera i kako ćemo mu poslati te planove. Morali smo potom i analizirati sve podatke koji su nam se vratili s rovera. Spremniji smo nego što smo ikad bili”, rekla je Sarah Milkovich za 24sata. 

Dodala je kako su se svi koji su bili uključeni u tu akciju morali potruditi da sve na roveru savršeno funkcionira.

Izvor: Nasa

“Misija je da vidimo kakva je mogućnost života na Marsu. Tražimo dokaze prapovijesnih životnih oblika poput bakterija. Ti dokazi, ako ih nađemo, mogli bi biti stari i 3,5 milijardi godina. Promatrat ćemo stijene i kamenje u krateru Jezero koji mogu skrivati tu tajnu. Rover će spremiti te uzorke i pohraniti ih negdje za neke buduće misije koje bi mogle te uzorke donijeti na Zemlju. Uz to sve, rover će nam poslužiti i da testiramo nekoliko tehnologija, njihov rad na Marsu kako bi nam pomoglo u budućim ljudskim istraživanjima Marsa”, istaknula je Sarah Milkovich.
No, nije to tako brz proces jer će se rover “raspakirati” tek u roku dva mjeseca.

Znanstvenica je naglasila kako sve treba raspremiti i testirati kako radi.
“Mi na Zemlji možemo dosta dobro imitirati uvjete kakvi su na Marsu. Tako smo i testirali brojne alate rovera. Međutim, Mars nas uvijek iznenadi. Puno ćemo u tom periodu još učiti kako rover zaista radi i kako se ponaša na Marsu. Nakon toga kreće istraživanje kamenja. To će trajati jednu godinu na Marsu što je na Zemlji oko dvije godine”, istaknula je.

Rover se nalazi u krateru Jezero za kojeg znanstvenici smatraju kako je zaista nekada bilo jezero, a naziv je dobio po općini Jezero u Bosni i Hercegovini.

O slijetanju rovera na Mars osvrnula se i načelnica općine jezero Snežana Ružičić koje je istaknula kako su u tom mjestu “organizirali praćenje slijetanja putem video linka sa mladima i studentima u dvorani osnovne škole”.

“To je za nas jedna čitava manifestacija. Organizirali smo i prijateljsku utakmicu naših mladih sportaša i odbojkaša u tu čast. Ekipe imaju simbolične nazive Zemlja i Mars. Ovo je značajan događaj. Ne samo za općinu Jezero, nego za oba entiteta BiH”, zaključila je Snežana Ružičić.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.