fbpx
Foto: wikimedia.commons

DILJEM MOSKVE POJAVILE SE JEZIVE INSTRUKCIJE! Nešto opako se sprema, Putin sugerira Rusima da budu spremni: ‘Nitko na svijetu nema oružja kao mi’

Autor: Dnevno.hr

Na digitalnim reklamnim panoima u Moskvi osvanuli su oglasi koji informiraju građane glavnog ruskog grada o tome što trebaju spakirati u slučaju nuklearne katastrofe.

No, budući da njihov predsjednik Vladimir Putin svako malo objavi mračno upozorenje da je Rusija spremna iskoristiti krajnje sredstvo odvraćanja, a na ruskoj se televiziji često mogu čuti prijetnje Zapadu nuklearnim arsenalom, čini se da Moskovoljani to prihvaćaju mirno.

“Ne mislim da će se išta dogoditi, ako mislite na nuklearnu prijetnju”, rekao je Andrej (47), koji je odbio otkriti svoje prezime, dajući izjavu ispod jednog takvog panoa na ulazu u moskovski Park Gorkog u utorak. “A ako se ništa neće dogoditi, zašto bismo se za to trebali pripremati?”


‘Mislim da živimo u najsigurnijoj zemlji na svijetu’

Otkad je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu prije nešto više od godinu dana, a zapadne zemlje odgovorile slanjem konvencionalnog oružja Ukrajini, Putin je rekao da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva ako se Rusija osjeti dovoljno ugroženo – iako zapadne zemlje niječu bilo kakvu prijetnju toga tipa.

“Ne, ta upozorenja me ne plaše i ne mijenjaju moj stav prema svijetu, ljudima i našem predsjedniku. Mislim da živimo u najsigurnijoj zemlji na svijetu. Naš potencijal je vrlo velik i vjerujem u našu vojsku i oružje koje naša zemlja ima. Nijedna zemlja na svijetu nema toliko oružja kao mi, i tako kvalitetnog oružja”, rekla je Julija Gorodnjanskaja (38).

Iznad njezine glave, video isječak je izlistao ključne potrepštine za “torbu za hitne slučajeve”, koja bi trebala sadržavati radio i hranu i vodu za tri dana

Pojavila se izvješća i o nadogradnji skloništa

“Naš mentalitet je takav da ljudi neće učiniti ništa dok voda ne dođe do grla. Zato mislim da je dobro informirati ljude i pripremiti ih”, rekao je 30-godišnja Moskovljanin Vladimir, koji također nije htio reći svoje prezime.

Aleksej Pulkarov (33) provjerio je udaljenost do najbližeg nuklearnog skloništa.

“Tako je daleko da nikad neću stići do njega”, rekao je. “No, ne uzrujavam se.”
Međutim, pojavila su se izvješća da je Kremlj naredio da se nadograde skloništa diljem Rusije. Moscow Times je u veljači izvijestio da su sadašnji i bivši ruski dužnosnici rekli da je Kremlj naredio inspekcije i popravke na skloništima i bunkerima uslijed sve većeg straha da bi zemlja mogla biti meta napada tijekom rata s Ukrajinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je nuklearnu retoriku mjesecima u svojoj punoj invaziji na Ukrajinu, u rujnu 2022., nakon što je proglasio aneksiju četiri djelomično kontrolirane ukrajinske regije. Nitko nije javno prijetio nuklearnim oružjem Rusiji. U novije vrijeme nastojao je prikazati planiranu opskrbu granata s osiromašenim uranom ukrajinskim snagama kao “značajnu eskalaciju” rata, lažno tvrdeći da se radi o oružju s nuklearnom komponentom. Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla je da je osiromašeni uran “znatno manje radioaktivan od prirodnog urana”.

Ministarstvo je odbilo objasniti zašto je sada objavilo ove oglase

Zaslon reklamne ploče prikazuje detaljne upute o tome kako sastaviti kovčeg za hitne slučajeve ili pribor za preživljavanje.
„Sadržaj kompleta za preživljavanje: pribor za prvu pomoć, ručna ili naglavna svjetiljka i baterije, šibice za lov, suhi alkohol, plin, mobitel, radio i baterije, pomoćni nož, pribor za popravak (konci i igle, hrana i opskrbu vodom (najmanje tri dana), jednokratno posuđe, sredstva za osobnu higijenu i zamjenu donjeg rublja”, stoji u priopćenju.

Oglasi po Moskvi promatračima poručuju i da posjete web stranice ministarstva za više informacija. Moskovska novinska kuća msk1.ru citirala je ministarstvo koje potvrđuje da je video službeni. Ministarstvo je odbilo objasniti zašto je sada objavilo ove oglase.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.