Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Devastacija hrvatskog bisera ide punom parom, gradonačelnik: ‘Tiha okupacija pred našim očima’

Autor: Dnevno.hr

Iako divlja gradnja, osobito uz more, nije rijetkost u Hrvatskoj, vjerojatno najdevastiraniji dio istarske obale jest kod Umaga.  Iz Grada su objavili video i priopćenje u kojem upozoravaju na okupaciju Istre – uzurpaciju, devastaciju i privatizaciju pomorskog dobra.

“Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je ‘karcinom’ koji dnevno izjeda našu županiju, do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana.

Zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u vikend parcele koje realno vrijede 2-3 €/m2, a prodaju se po 30-50 €/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, istarske favele, s tisućama stanovnika. Tiha okupacija Istre nam se događa pred očima”, napisali su iz Grada.

‘Brutalno uništavanje Istre’

Dodali su su i kako je, da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija djelo većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju ‘domaćih domoljuba’.

Foto: Screenshot/YouTube

“Takva drskost i agresivnost stranih državljana u brutalnom uništavanju Istre nije zabilježena ni u ratnoj povijesti Istre, niti je u drugim dijelovima Hrvatske tako izražena. Ruganje je to prema svima nama u Istri koji tražimo poštivanje zakona te civilizirano ponašanje stranih državljana, koji zakone u svojim matičnim državama poštuju, dok se prema nama u Istri odnose kao ‘konkvistadori’ te ismijavaju zakone Republike Hrvatske”, objavili su iz Grada, a gradonačelnik Umaga Vili Bassanese rekao je za HRT.

“Na području Grada Umaga imamo oko osamkilometara obale koja apsolutno nije dostupna građanima niti turistima, ona je devastirana, okupirana i jedini način je da se to riješi bio vapaj prema onima koji to mogu riješiti. Ovo naše priopćenje je jedno od vapaja. Koje su institucije zakazale? Ako se radi o građevini, tada je građevinska inspekcija, ako se radi o zaštiti okoliša, tada je nadležna inspekcija određenog ministarstva, tu je i pomorska inspekcija, a i rudarska inspekcija u određenim dijelovima jer se radi o pomorskom dobru koje je bogatstvo građana Republike Hrvatske.”
Slovenci nas i dalje blokiraju! Zna li potpredsjednik Plenkovićeve Vlade što nam rade susjedi?

‘Ako stavite ručnik, doći ćete u fizički sukob’

Međutim, problem je to koji traje desetljećima: “Prije svega su to napravili vlasnici kuća prvi red do mora koji su na jedan fizički način zabranili ili onemogućili bolje rečeno pristup do samog mora. Kuće su većinom legalne, ali ima i nelegalnih građevina”, kaže gradonačelnik te dodaje da je većinom riječ o stranim državljanima, Slovencima.
Bespravni molovi uredno imaju uklesane adrese da se točno zna kojoj kući pripadaju. Ako poželite staviti svoj ručnik tijekom ljeta, došlo bi do fizičkog obračuna s domaćinima, pričaju komunalni redari. Na pitanje što će poduzeti, gradonačelnik Umaga kaže kako očekuje da će se novim zakonom spustiti ovlasti na pomorskog redara. “Onda će početi prijave građevinskoj inspekciji u Ministarstvu pomorstva i svima onima koji su na vrijeme trebali zaštititi prostor”, kaže.

Foto: Screenshot/YouTube

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.