Screenshot, Izvor: The New Yorker

DETALJI DRAME KOJA JE UŽASNULA SVIJET Trump u zadnji trenutak opozvao napad na Iran zbog ključne informacije

Autor: Dnevno/Dr. K.

Nakon što su Iranci srušili američki dron predsjednik SAD-a namjeravao je zapovjediti napade na tri lokacije u Iranu, ali je od nauma odustao u posljednji trenutak.

Nizom objava na Twitteru u petak, Donald Trump je poručio da je SAD bio spreman “uzvratiti sinoć na tri različite” lokacije na području Irana, ali je onda opozvao napade 10 minuta prije početka akcije. Kako je objasnio na Twitteru, jedan general je na njegovo pitanje odgovorio da će poginuti 150 ljudipa je Trump zaključio da takva žrtva ne bi bila razmjerna rušenju bespilotne letjelice.

“Nisam u žurbi, naša je vojska obnovljena, nova i spremna krenuti, uvjerljivo je najbolja na svijetu. Sankcije ih nagrizaju, a sinoć smo ih još i dodali”, rekao je Trump poručivši da se Teheranu ne smije dozvoliti stjecanje nuklearnog oružja.

Rekao je da je Iran “dosta slabija nacija danas”.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao je u petak da se Iran suzdržao od rušenja američkog zrakoplova u kojemu je bilo 35 osoba, a koji je pratio srušeni dron u Omanskom zaljevu.

“Uz američki dron u regiji je bio i američki zrakoplov P-8 s 35 ljudi. Taj je zrakoplov također ušao u naš zračni prostor i mogli smo ga srušiti, ali nismo”, rekao je Amirali Hadžizadeh, glavni zapovjednik zračnih snaga Iranske nacionalne garde, prenosi novinska agencija Tasnim.

Iran je u četvrtak objavio da je srušio američki dron u iranskom zračnom prostoru, dok SAD tvrdi da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.




 

 

Autor:Dnevno/Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.