fbpx

Deset manje poznatih činjenica o događaju koji je promijenio svijet!

Autor: Dnevno

1. Nakon napada 11. rujna, pripadnik plemena Masai iz Kenije donirao je 14 krava Americi kako bi pomogao da se riješi užas koji je uslijedio nakon napada. Plemenu Masai krava znači život.

2. Tog kobnog dana, policajac John Perry je u sjedištu policije potpisivao papire za odlazak u mirovinu. Kada je čuo da je prvi avion udario u zgradu, pohitao je na mjesto nesreće kako bi se pridružio akciji spašavanja. John Perry tog je dana poginuo pod ruševinama tornja.

3. Dva borbena aviona tog su se dana vinula u zrak bez municije. Zadaća im je bila presretanje otetih zrakoplova i njihovo obaranje. Poletjeli su unatoč tome što su znali da je jedini način na koji mogu srušiti oteti avion taj da se svojim avionom zalete u metu.

4. Kompanija u čijem je vlasništvu bio WTC imala je zakazan sastanak za 11. rujna na 88. katu kako bi raspravili što učiniti u slučaju terorističkog napada. Sastanak je prebačen na dan ranije jer jedan od sudionika nije mogao doći.

5. Tania Head jedna je od najpoznatijih preživjelih. Međutim, ispostavilo se da je obmanula cijelu javnost. U trenutku napada čak nije ni bila u SAD-u, a postala je predsjednicom WTC Survivors mreže.

6. Lideri i predsjednici Egipta, Palestine, Libije, Sirije, Irana, Pakistana osudili su napade. Jedino je Sadam Husein rekao da su “američki kauboji poželi plodove svojih zločina protiv čovječnosti”.

7. Američka vlada isplatila je u prosjeku 1,8 milijuna dolara svakoj obitelji koja je izgubila svog člana u napadu 11. rujna.

8. Imena poginulih 11. rujna ispisana su na veličanstvenom spomeniku koji stoji na mjestu srušenih tornjeva. Umjesto abecedno, imena su posložena na temelju poveznica između poginulih osoba kako bi se sačuvala uspomena na njihove veze i prijateljstva.
9. Investicijska banka koja je izgubila 75 posto zaposlenika u napadu tužila je aviokompaniju čijim je avionom izvršen napad. Argument je bio nemar jer je kompanija u svoj avion pustila teroriste. Banka je dobila spor i dobila odštetu od 135 milijuna dolara.

10. Znanstvenici su pratili razine stresa kitova analizirajući njihov izmet. Tog dana njihove razine stresa značajno su pale jer je sam pomorski promet stao. Oceani su time postali tiši.

 

 
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.